kiehtova Kirja

 

TEKIJÄT

Julkaisija

Kansalliskirjaston verkkojulkaisu. Helsingissä tammikuussa 2006. ISBN 952-10-2937-4.

SIRKKA HAVU

Erikoiskirjastonhoitaja, fil. maist. Sirkka Havu on osallistunut Kansalliskirjaston harvinaiskirjatyöhön 1970-luvun lopulta lähtien. Hän aloitti suomalais-neuvostoliittolaisissa kirjastohistoriallisissa tutkimusprojekteissa. Projektien tuloksena on julkaistu artikkeleita ja kirjahistoriallisia luetteloita sekä Neuvostoliitossa että Suomessa, laajin näistä on Pietarin tiedeakatemian kirjalahjoituksen luettelo: The collections donated by the Academy of Sciences of St Petersburg to the Alexander University of Finland in 1829 / Sirkka Havu and Irina Lebedeva. Helsinki 1997.

Kirjastohistorian ohella Sirkka Havua on kiinnostanut kirjan historia ja hän on monissa artikkeleissaan tuonut esille kirjan materiaalista olemusta ja siihen sisältyviä viestejä jotka, oikein tulkittuina, kertovat hyvinkin paljon kirjan julkaisemisajankohdan yhteiskunnallisista oloista ja esteettisistä konventioista. Hän on kirjoittanut kaksi artikkelia Valtion tiedonjulkistamispalkinnon saaneeseen teokseen Kirjahistoria (Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 1996).

Sirkka Havu on pitänyt useita esitelmiä ja julkaissut lukuisia artikkeleita Kansalliskirjaston kokoelmien ja käsinpainetun kirjan historiasta. Tällä hetkellä hän työskentelee Kansalliskirjaston erikoiskokoelmista vastaavana kirjastonhoitajana.

sirkka.havu(at)helsinki.fi

SANNA JÄRVINEN

Taiteiden maisteri Sanna Järvinen on jo yli kymmenen vuotta työskennellyt digitaalisen median parissa. Hän aloitti 1995 Yleisradiossa mm. toteuttaen ensimmäiset Tv-uutisten verkkopalvelut. Hän on vaikuttanut myös YLE Opetuksessa suunnitellen oppimista tukevia verkkoaineistoja. Järvinen on yksi uusmediayrityksen Via Median (1995-) perustajista ja toimii tänäkin päivänä yrityksensä kautta. Vuosien varrella Sanna Järvisen käsistä on syntynyt yli 60 sisällöltään mitä erilaisempaa verkkosivustoa.

Sanna Järvinen valmistui Taideteollisen korkeakoulun uusi media –koulutusohjelmasta 2002. Tämän lisäksi hän on opiskellut Kuvataideakatemiassa pääasiassa valokuvausta, sekä Helsingin yliopistossa tietojenkäsittelytiedettä. Järvinen on tutkinut digitaalisia julkaisuja ja kehittänyt tiedon havainnollistavaa esittämistä tukevia esitystapoja ja rakenteita. Sydäntä lähellä ovat erikoisjulkaisut, jotka ovat niin riemastuttavia katsella, helppo lukea kuin luonnollisia käyttää. Hän pitää vahvaa sisältöä tärkeimpänä, mutta korostaa heti perään rakennekäsikirjoituksen ja käyttäjän toimintoihin vastaamisen merkitystä. Visuaalisen alan ammattilaisena Sanna Järvinen toimii myös graafisena suunnittelijana sekä valokuvaajana.

Kansalliskirjastolle Sanna Järvinen on toteuttanut useita verkkojulkaisuja ja –sivustoja, joista mainittakoon verkkoteos Kirja tietoverkkojenmaailmassa (2003) sekä Media & Message '03 –kilpailussa palkittu, kirjoituksen historiaa esittelevä verkkonäyttely Nuolenpäistä aakkosiin.

sanna.jarvinen(at)viamedia.fi

Kuvat kirjoista

© Kansalliskirjaston kokoelmista. Valokuvaus © Sanna Järvinen.
Kuvien levittäminen ja julkaiseminen ilman Kansalliskirjaston lupaa on kielletty.