Tietolinja

Tietolinja
4/1999


PÄÄKIRJOITUS

ARTIKKELIT

Helsingin yliopiston kirjasto
TILKE - Tieteellisten kirjastojen etusivu
Tietolinja-lehti 4/1999
ISSN 1239-9132

Helsingin yliopiston kirjaston elektroninen tiedotuslehti

Helsinki 18.2.2000

UUTISIA, AJANKOHTAISTA
Näkymä Itä-Pasilasta. Kuva: Heli Salonen.
Kirjastojärjestelmäsopimus allekirjoitettu

Perjantaina 4.2.2000 allekirjoitettiin sopimus tieteellisten kirjastojen uuden atk-järjestelmän hankinnasta. Järjestelmän hankkineeseen Linnea2-konsortioon kuuluvat yliopistojen kirjastot, Eduskunnan kirjasto ja Varastokirjasto. Järjestelmän toimittaa amerikkalainen Endeavor Information Systems Inc. Hankittu Voyager-järjestelmä korvaa kirjastoissa noin kymmenen vuotta käytössä olleen VTLS-järjestelmän.

Kuva: Eero Roine.

Endeavor-sopimus allekirjoitettiin perjantaina 4.2.2000. Kuva: Eero Roine.
Kuva isompana


Suomen tieteellisten kirjastojen yhteistyö on ainutlaatuista koko maailmassa. Missään muualla eivät koko maan yliopistokirjastot ole valinneet yhteistä kirjastojärjestelmää. Meillä kymmenen vuotta sitten alkanut yhteistyö laajenee uuden kirjastojärjestelmän hankinnan yhteydessä, sillä mukaan on tulossa myös uusia kirjastoja. Arkistolaitoksen kirjastot ovat jo päättäneet liittyä mukaan, samoin osa ammattikorkeakoulujen kirjastoista. Tilastokirjasto sekä eräät yleiset kirjastot ovat niin ikään kiinnostuneita yhteistyöstä.

Kirjaston käyttäjälle uusi järjestelmä tarjoaa uudenlaiset ja entistä helpommat tiedonhakumahdollisuudet. Käyttäjä voi hakea saman graafisen käyttöliittymän avulla tietoa sekä omasta paikallisesta tietokannastaan että muista koti- ja ulkomaisista tietokannoista, joko yhdestä tietokannasta kerrallaan tai useammasta samanaikaisesti. Myös käyttäjän itsepalvelumahdollisuudet lisääntyvät. Käyttäjä voi jättää varauksia lainassa oleviin kirjoihin, uudistaa omia lainojaan, tilata muualla olevia kirjoja sekä päivittää omia tietojaan lainaajarekisteriin. Kirjasto voi lähettää tarvittavat ilmoitukset sähköpostitse. Voyager pystyy tarjoamaan yhteydet myös elektronisiin aineistoihin kuten Internetistä löytyviin elektronisiin lehtiin sekä multimediaan.

Voyager-järjestelmä on käytössä yli 600 kirjastossa eri puolilla maailmaa, mm. Yhdysvaltain Kongressin kirjastossa. Meillä järjestelmä otetaan käyttöön vuodenvaihteessa 2000-2001.

Lisätietoja: Pääsuunnittelija Annu Jauhiainen, puh. 1914 4296, email: Annu.Jauhiainen@helsinki.fi

Etusivulle | Sivun alkuun

ARTO-kuulumisia

Kati-aineisto päivitetään ARTOon

Viime vuoden aikana on aloitettu ja valmisteltu projektia, jonka päämääränä on siirtää Kati-tietokannan artikkeliaineisto ARTOon. Se tarkoittaa sitä, että nykyisin ARTOon yhteistyönä tallennettava aineisto täydentyy takautuvasti kaikkien osallistujakirjastojen Kati-artikkeliaineistolla tämän vuoden aikana. Kaiken kaikkiaan ARTOon tulee n. 350 000 takautuvaa artikkelitietuetta eli se tulee lähes kaksinkertaistumaan tämän projektin ansiosta.

Ensimmäisessä vaiheessa ARTOon siirretään kausijulkaisujen artikkelitietueet ja myöhemmässä vaiheessa pyritään siirtämään myös monografioihin sisältyvien artikkelien tietueet. Siirto-operaatio on monivaiheinen sisältäen mm. konversion vanhasta tallennusmuodosta uuteen, merkkikonversion ja osakohdetietueiden linkkauksen emojulkaisuihinsa.

Työssä on nyt edetty siten, että ensimmäiset aineistot ovat valmiita: Tampereen yliopiston kirjastotieteen ja informatiikan aineisto on jo ARTOssa haettavissa v:sta 1986 lähtien. Seuraavana on päivitysvuorossa Åbo Akademin naistutkimusta koskeva aineisto, joka löytynee ARTOsta viikolla 8. Projektin aikataulun mukaisesti pyrimme saamaan kaiken takautuvan KATI-artikkeliaineiston ARTOon tämän vuoden aikana ja siis ennen siirtymistä uuteen kirjastojärjestelmään.

Lisätietoja: Arne Hedman, email: Arne.Hedman@helsinki.fi, puh. 09 1914 4300

ARTO-tallentajakirjastojen kompensaatiotunnuksia myös IP-osoitteelliseen ARTO-käyttöön

Linnea-tietokantoja voi nyt käyttää tiedonhakuun myös tunnuksettomasti, IP-osoitteisiin perustuvien yhteyksien kautta. Linnea-tietokantojen uudessa hinnastossa, http://www.lib.helsinki.fi/hinnat2000.html, on selvitetty hinnoittelua, joka perustuu henkilökunta- tai asiakaslaitteiden määrään.

ARTOn tuottajat ovat saaneet alusta alkaen maksuttomia asiakastunnuksia tallennustyönsä vastineeksi. Nyt näitä maksuttomia käyttäjätunnuksia voi käyttää myös IP-osoitteelliseen tiedonhakuun. Kompensaatioperusteena on, että yhtä kompensaationa saatavaa maksutonta tunnusta vastaa kaksi joko henkilökunta- tai asiakaskäyttöön tarkoitettua laiteryhmää IP-osoitteellisessa käytössä. Riippuen kirjaston tekemän ARTO-tallennustyön määrästä, ARTOn voi saada maksuttomasti käyttöön jopa koko yliopiston verkossa tai koko verkon käytöstä joutuu maksamaan vain hyvin kohtuullisen summan.

Lisätietoja: Liisa Sten, email: Liisa.Sten@helsinki.fi, puh. 09 1914 4298.

Etusivulle | Sivun alkuun

Kirjastoperinteen keräys 8.2.-31.5.2000

Suomen kirjastoseura ja Suomen tieteellinen kirjastoseura järjestävät kirjastoperinteen keräyksen 8.2.-31.5.2000. Perinteen keräys on tarkoitettu seurojen jäsenille, kirjastoissa työskenteleville ja kirjastojen asiakkaille.

Keräys on jaettu neljään sarjaan

  1. "Kirjasto muutti elämäni" - kirjoituskilpailu kirjastojen asiakkaille yhteistyössä kirjastojen kanssa.
  2. "Elin mukana kirjaston muutosten vuosikymmenissä"-kirjoituskilpailu kirjastoalan työntekijöille.
  3. "Kirjastokaskut" - kirjastoalan kasku- ja anekdoottiperinteen keräys
  4. "Kirjastojen historioiden ja historiikkien keräys" - kirjastohistoriateosten keräys kirjastoille.

Lisätietoja antavat: Jaakko Korpisaari, Neulamäen kirjasto, Juontotie 6, 70150 Kuopio, p. 017-182351, email: Jaakko.Korpisaari@kuopio.fi ja Riitta Myllylä, Suomen kirjastoseura, Vuorikatu 22 A 18, email: riittam@fla.fi.

Tiedote keräyksestä PDF-muodossa

Etusivulle | Sivun alkuun

Virtuaalikirjasto mukaan EU-projektiin

Virtuaalikirjasto, suomalainen Internet-aihehakemisto, osallistuu vuoden 2000 alussa käynnistyneeseen Reynard-hankkeeeseen. Siinä rakennetaan euroopplaiselle tiedeyhteisölle suunnattua, kansalliset aihehakemistot kokoavaa tiedonhakupalvelua European Subject Gateway Service Europe. Näin edistetään laadukkaan tietoaineiston löytymistä Internetistä sekä hyödynnetään asiantuntemusta ja työnjakoa osallistujien kesken. Hankkeen kesto on kaksi ja puoli vuotta ja siinä on mukana 12 organisaatiota 7 maasta. Hankkeen pääkoordinaattori on Hollannin Koninklijke Bibliotheek. Reynard kuuluu EU:n IST-ohjelmaan.

Jyväskylän yliopiston kirjasto ja Viikin tiedekirjasto osallistuvat Virtuaalikirjastoprojektista Reynardiin ja saavat tähän rahoitusta EU:lta. JYK johtaa mm. palvelun pilottiversion evaluointia. Viikin tiedekirjaston intressien kohteena ovat palvelun monikielisyyteen liittyvät kysymykset. Kolmas suomalainen osallistujaorganisaatio on CSC - Tieteellinen laskenta Oy.

Virtuaalikirjaston hakuominaisuudet ovat parantuneet. Nykyisin palvelun etusivulta voi tehdä sanahakuja, jotka ulottuvat yhtäaikaa suureen osaan Virtuaalikirjaston yli 50 aihealueesta. Hajautettua hakua tietokantojen välillä on kehitetty Oulun yliopiston kirjaston koordinoimana kehityshankkeena. Hajautettu haku yltää palvelun kotimaisten tietokantojen lisäksi yhteispohjoismaiseen NOVAGate-aihehakemistoon ja ruotsalaiseen tekniikan alan EELS:iin. Hajautetun haun piirissä on 6500 viitettä ja se toimii Oulun yliopiston kirjaston palvelinkoneelta käsin perustuen Whois++-protokollaan.

Lisätietoja antavat Toini.Alhainen@library.jyu.fi ja Risto.Heikkinen@library.jyu.fi, Jyväskylän yliopiston kirjasto.

Etusivulle | Sivun alkuun

Haku Nordunet2-ohjelmaan

Nordunet2 on komivuotinen, Pohjoismaisen ministerineuvoston ja pohjoismaisten hallitusten rahoittama tutkimusohjelma, joka keskittyy verkkojen hyödyntämiseen ja verkkopohjaisiin sovelluksiin.

Painopistealueina ovat:

Nordunet2 -hankkeilta edellytetään

  • pohjoista ulottuvuutta
  • että ainakin yksi osallistuvista tahoista on julkisyhteisö
  • että ne hyödyntävät tehokkaasti verkkoja tai kehittävät sovelluksia,
    jotka perustuvat verkkojen edistyneeseen käyttöön

Hakemusten jättöpäivät ovat 1.maaliskuuta, 1. kesäkuuta ja 1. syyskuuta 2000 sekä 1. tammikuuta 2001.

Lisätietoja: http://www.nordunet2.org
Nordunet 2, Pb 1059, Blindern, 0316 Oslo, Norway
Email: secreteriat@nordunet2.org
Puhelin +47 22 85 24 70, Fax: +47 22 85 27 30

Etusivulle | Sivun alkuun

Kun hakukoneilla ei löydä mitään

- Piilossa oleva tieto Internetissä

Yhä suurempi osa verkon kautta saavutettavista hyvistä tiedonlähteistä on jäänyt piiloon hakukoneilta. Joitain palveluita on sentään olemassa, jotka pyrkivät keräämään tietoa juuri näistä tärkeimpien hakukoneiden saavuttamattomissa olevista tiedonlähteistä. Ohessa kirjastoalaan liittyviä hyödyllisiä linkkejä ja hakukokemuksia.

George Washington Universityn Gary Price tarjoaa listauksessaan direct search erityisesti bibliografioita ja kirjastojen luetteloihin kohdistuvan linkkisivun. Sivun erityisessä Librarian Interests - kohdasta löytyy 38 tosin ehkä enemmän amerikkalaiselle tieteellisen kirjaston työntekijälle suunnattua linkkiä, mutta mukana on myös helmiä kenelle tahansa, kuten Marian Dworaczekin Electronic Publishing Reference Resources on the Internet.

Infomine yhtenä tutuimmista ja laajimmista tämän alan tietokannoista tarjoaa oppilaitoskirjastoillekin sopivia tiedonlähteitä. Hakuja pystyy rajaamaan aiheen mukaan, mutta tarkkana saa olla tiedonjyvästen poimimisessa. Yksi käytännönläheinen esimerkki on linkki 84.comin listaukseen, jossa luetellaan niiden proxy-palvelimien osoitteita, joissa tarjotaan chattailua, pelejä, sähköposteja, ym. todellisilta tiedonetsijöiltä tietokoneaikaa syöviä palveluja.

Alpha Search antaa kovin perinteisiä tietolinkkejä kirjastoille, mutta muutaman mutkan kautta johdattaa hyvinkin hyödyllisiin tiedonlähteisiin. Hyvänä esimerkkinä on Eric H Schnellin kirjastoissa työskenteleville, web-sivuja ylläpitäville - siis tavallista tietokonenikkaria avarakatseisemmille - suunnattu verkkojulkaisemisen opas.

Webdata.com ilmoittaa olevansa erikoistunut etsimään webin kautta haettavissa olevia tietokantoja. Mitään mullistavaa ei löytynyt - siis mitään, mikä ei olisi löytynyt hakukoneillakin. Mutta ensituntumalla Webdatakin kykenee löytämään jotain, mihin en ole muilla hakukoneilla vielä sattumalta törmännyt. Esimerkkinä PubLibin RefDesk yleisille kirjastoille joilla on Internetin käyttöön liittyviä kysymyksiä. Varsinkin kohtaan staff internet competencies karaistuneenkin Internetin käyttäjän ja kirjastohenkilökunnan koulutuksia suunnittelevan olisi syytä tutustua. Toinen hyvä on Internetissä olevaan kirjastoalan tietoon perehtymistä helpottava ODLIS: Online Dictionary of Library and Information Science.

Ilpo Soini

Linkit tekstissä mainittuihin sivuihin:

Etusivulle | Sivun alkuun

Uusia julkaisuja

Kirjastot kilpailutekijöinä - raportti Kaliforniasta

Kaisa Sinikara. Kirjastot ja informaatioteknologia 2000-luvulla yliopistojen kilpailutekijöinä. Raportti Kalifornian kirjastoista 29.- 4.11.1999.

"Helsingin yliopistossa on käynnissä yliopiston monitahoinen strateginen suunnittelu, jossa valintoja tehdään yliopiston vahvuuksiin tukeutuen. Kampusten ja yliopiston tilojen kehittäminen on hyvässä vauhdissa. Yliopiston rahoitusmallin käyttöönotto on aiheuttanut sekä selkeytymistä että ristiriitoja."

Raportti: http://www.opiskelijakirjasto.lib.helsinki.fi/raportit/kalifornia.htm

Verkkoviestinnän käsikirja

Markku Jussila, Antti Leino. net. verkkoviestinnän käsikirja. Inforviestintä Oy. Karisto, Hämeenlinna 1999. ISBN 952-5123-14-6.

WWW-sivuilla on turha esittää mitään, mitä ei ole sataprosenttisesti hyväksytetty koko organisaatiossa. Onnistunut verkkopalvelujen hyödyntäminen perustuu organisaation kokonaisstrategiaan, johon sisältyvät markkinointi-, palvelu- ja viestintästrategiat. Verkkopalvelujen perustaminen ja ylläpito ei siis ole muusta toiminnasta irrallista puuhastelua, vaan vakavaa liiketoimintaa. Lisää...

Etusivulle | Sivun alkuun

Kokouksia

Invitational Meeting on Common Issues for Information Item Identifiers 2.2.2000

Useimmat nykyisin käytössä olevista julkaisujen tunnisteista kehitettiin aikana jolloin elektronisia julkaisuja ja varsinkaan Internetin kaltaista jakelutietä ei ollut olemassa. World Wide Web -järjestelmän laukaisema nopea muutos on paitsi helpottanut tiedonvälitystä, myös luonut ongelmia joita ei vielä muutama vuosi sitten olisi osattu kuvitella. Kukapa olisi arvannut että ISBN-numerot voivat loppua jo vuoteen 2010 mennessä?

Helmikuussa 2000 järjestettiin kutsukokous, jossa 18 eri ID-tunnusjärjestelmän edustajat pohtivat yhdessä elektronisiin dokumentteihin liittyviä kysymyksiä. Yhtenä tavoitteena oli käynnistää pysyvä yhteistyö eri ID-tunnusjärjestelmien edustajien välillä, missä onnistuttiinkin. ISO TC46 organisoi seuraavan tapaamisen huhtikuussa 2000; siihen pyritään saamaan paikalle vielä suurempi joukko eri identifikaatiotunnusjärjestelmien edustajia.

Lisää: Juha Hakalan matkakertomus Pariisista...

Etusivulle | Sivun alkuun

Dublin Core Workshop 3.12.1999

Opetusministeriön tukemana oli Helsingin yliopiston kirjastolla mahdollisuus kutsua Stuart Weibel OCLC Online Computer Library Centeristä esittelemään Dublin Corea (DC).

Weibelia saapui kuuntelemaan lähinnä kirjastoväkeä sekä Suomesta että Ruotsista, mutta mukana oli myös museoiden ja arkistojen työntekijöitä sekä tietoalan yritysten edustajia.

Weibel esitteli DC:n tarvetta, syntyä ja eri DC workshoppien tuomia tuloksia. Hän kertoi eri syntaksivaihtoehtojen (HTML, XML ja RDF) hyöty- ja haittapuolista. Hän luetteli myös joitakin projekteja, joissa on hyödynnetty Dublin Corea. Seuraavaan DC 8 workshoppiin tulee jo 125 osallistujaa 27 maasta ja viideltä mantereelta.

Iltapäivällä Juha Hakala HYK:sta esitteli Dublin Coren käyttöä pohjoismaissa ja Nordic Metadata -projektin tuloksia.

Lisätietoa Dublin Coresta:

Tietohuoltokomitea päätti kokouksessaan 20.1. perustaa työryhmän, jonka tarkoituksena on tehdä Dublin Coresta SFS-standardi samaan tahtiin kuin ANSI-standardi Dublin Coresta valmistuu Yhdysvalloissa.

Etusivulle | Sivun alkuun

The National Information Day: Archives, Libraries and Museums in the IST Programme 23.11.1999

Helsingin kansainvälisen IST-seminaarin kanssa samaan aikaan järjestettiin arkistoille, kirjastoille ja museoille oma tiedotuspäivä Helsingin yliopiston kirjastossa. Puhujina olivat Concha Fernández de la Puente ja Bernard Smith Euroopan komission Cultural Heritage Applications -yksiköstä sekä Mikko Uusitalo Tekesistä.

Concha Fernández de la Puente esitteli Käyttäjäystävällinen tietoyhteiskunta -ohjelman sisältöä ja erityisesti ohjelman kirjastoja, museoita ja arkistoja koskevaa osuutta, mutta kehotti katsomaan kaikkia ohjelman avaintoimintoja sekä tutustumaan muihinkin EU-ohjelmiin, koska niitä ei ole sidottu mihinkään organisaatiotyyppeihin. Esittelyn jälkeen de la Puente ja Smith vastasivat yleisön esittämiin käytännön hakuprosesseihin liittyviin kysymyksiin.

Mikko Uusitalo, joka on koko Käyttäjäystävällinen tietoyhteiskunta -ohjelman kansallinen yhteyshenkilö, esitteli IST-ohjelmaa Suomen näkökulmasta. Hän korosti, että olisi tärkeää saada enemmän suomalaisia asiantuntijoita mukaan käsittelemään tulevia hakemuksia. Arkistoja, kirjastoja ja museoita erityisesti koskevaan Multimedian sisältötuotanto ja työkalut -avaintoimintoon oli syksyllä päättyneellä hakukierroksella tullut keskimääräistä enemmän hakemuksia, minkä vuoksi hylkäysprosentti oli korkeampi kuin muissa ohjelman osuuksissa.

Lisätietoja Käyttäjäystävällinen tietoyhteiskunta -ohjelmasta:

Etusivulle | Sivun alkuun

ISSN-keskusten kokous Pariisissa 28.9.-1.10.1999

Tämänvuotisen ISSN-kokouksen päätavoitteena oli hahmottaa, mikä on ISSN-tunnuksen rooli erityisesti verkkoympäristössä ja tämän näkemyksen selvennyttyä kehittää ISSN-verkoston toimintaa, palveluja ja tuotteita haluttuun suuntaan. Kokoukseen oli kutsuttu mukaan myös kymmenkunta ISSN-järjestelmän ulkopuolisia tahoja edustavaa osallistujaa, jotka esittivät toiveitaan ja näkemyksiään järjestelmän nykytilasta ja kehittämistarpeista mm. kustantajien, lehtivälittäjien ja Internet-palveluja tarjoavien konsulttien näkökulmasta. Yleisvaikutelmaksi näiden alustuksista jäi toivomus järjestelmän kehittämisestä yhä enemmän tunnistepalvelun suuntaan.

Lisää: Sinimarja Ojosen matkakertomus Pariisista...

ISSN-kokouksen teemat:

Etusivulle | Sivun alkuun

Työryhmiä

Digitaalisen tietohuollon työryhmä

Opetusministeriö on asettanut digitaalisen tietohuollon työryhmän, jonka tavoitteena on edistää tiedon ja kulttuurin saatavuutta kansalaisen tietoyhteiskunnassa erityisesti digitaalisessa ympäristössä.

Työryhmän puheenjohtaja on kansanedustaja Mirja Ryynänen ja jäseninä ovat:

Kehittämisjohtaja Juha Hakala, Helsingin yliopiston kirjasto, Kehittäminen ja kansallinen yhteistyö
Ylikirjastonhoitaja, prof. Esko Häkli, Helsingin yliopiston kirjasto - kansalliskirjasto
Ylikirjastonhoitaja, dos. Tuula H. Laaksovirta, Eduskunnan kirjasto
Esittelijä Anne Luoto-Halvari, opetusministeriö, koulutus- ja tiedepolitiikan osasto
Sovellusasiantuntija Kimmo Tuominen, CSC-Center for Scientific Computing, Network Information Services Group
Kirjastonjohtaja Erkki Lounasvuori, Helsingin kaupunginkirjasto, Kirjakaapeli
Konsultointijohtaja Klaus Oesch, PCA Infocom Finance Oy
Kirjastotoimenjohtaja Helvi Puolakka, Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto
Johtaja Tuomo Räsänen, WSOY
Tulevaisuudentutkija Marja-Liisa Viherä, Sonera, matkaviestintä

Työryhmän toimikausi kestää 31.3.2003 saakka.
Tarkemmin työryhmän tavoitteista ja käsiteltävistä kysymyksistä osoitteessa http://www.minedu.fi/kupo/digitiet.htm

Etusivulle | Sivun alkuun

Copyright: Helsingin yliopiston kirjasto. Aineistoa lainattaessa lähde on mainittava.

Tietolinja 4/99