Helsingin yliopiston kirjasto, Suomen kansalliskirjasto
kansi   lukijalle   esipuhe   kirjoittajat   galleria


Kirja  tietoverkkojen maailmassa

 «

    aihepiirit    

  I  

  II  

  III  

  IV  

  V  

  VI  

» 




Tietoyhteiskunnan kolmas tila - kirjasto


Kirjastot tietoyhteiskunnan kolmantena tilana
1 Enonkoskelaisen kirjastonkäyttäjän ajatuksia
2 Tyytyväinen kirjastonkäyttäjä
3 … on huolissaan kirjastojen tulevaisuudesta
4 Kaikki kirjastot yhtykää
5 … ja tarjotkaa uusia palveluja
6 Tietoyhteiskunnan kolmas tila - kirjasto
* Lähteitä
tulosta Tulostettava versio
Aiemmin kirjastoja kutsuttiin joissakin yhteyksissä yhteiskunnan olohuoneiksi. Nyttemmin olen huomannut monen muunkin tahon käyttävän samaa vertausta, silloin kun kyseisen toiminnan tiloista halutaan antaa avoin ja rento kuva. Minulle kirjasto on kuitenkin paljon enemmän kuin olohuone, jonka käsitteenä helposti liitän passiiviseen oleiluun, kuten sohvalla löhöämiseen ja television katseluun.

Minulle kirjasto merkitsee ”älykästä tilaa”, paikkaa viisastumiselle ja henkisen pääoman käytölle. Kirjasto tarjoaa runsaan määrän mahdollisuuksia juuri minun omaehtoiselle toiminnalleni ilman ulkopuolista ohjausta tai tarvittaessa sen avulla. Koen, että kirjasto on paikallisen oppimisen ja globaalin virtaamisen kohtauspaikka ja tuki yksilölliselle ja kollektiiviselle luomiselle. Kirjasto on monipuolinen sivistysympäristö, jollaisia tarvitaan ympäri Suomea, jotta kansakuntana menestymme.

Enonkoskella kirjaston merkitys tulee minulle paljon konkreettisemmaksi kuin Helsingissä. Koen, että kodin ja työn ohella se on minun kolmas tilani, jonka haluan jakaa monen muun kanssa. Kirjastosta saan mitä tarvitsen, mutta se tarjoaa minulle jatkuvasti yllätyksiä, tärkeitä asioita, joita löydän sieltä aivan sattumalta. Tällöin tarkoitan tietysti kirjoja ja muuta aineistoa.

Leikillisenä loppuna kerron kuitenkin, että kirjastosta voi löytää myös muuta itselleen tärkeää. Lueskelin kesälomalla Hillary Rodham Clintonin kirjaa Living History, jonka sivumennen sanoen olin ostanut savonlinnalaisesta kirjakaupasta enkä lainannut kirjastosta. Kirjassaan Hillary kertoo muun muassa, että hän tapasi tulevan elämänkumppaninsa, Bill Clintonin, Yalen yliopiston kirjastossa...

Sitä lukiessani tuli mieleen, että kuinkahan monissa muistelmissa kirjasto on mainittu rakastavaisten kohtauspaikkana. Pitäisiköhän kysyä Kysy kirjastonhoitajalta –palvelusta tällaisia kirjoja. Sitaateista voisi kerätä aika hauskan koosteen kirjaston moninaisesta merkityksestä ihmisten elämässä!


«  1  2  3  4  5  6  *  »
URN:NBN:fi-fe20031611