Helsingin yliopiston kirjasto, Suomen kansalliskirjasto
kansi   lukijalle   esipuhe   kirjoittajat   galleria


Kirja  tietoverkkojen maailmassa

 «

    aihepiirit    

  I  

  II  

  III  

  IV  

  V  

  VI  

» 



Arto Mustajoki

Slaavilaisen kirjaston uusi elektroninen vetonaula



Slaavilaisen kirjaston uusi elektroninen vetonaula
1 Aluksi
2 Velan vastikkeeksi
3 Uskomattomat tietovarannot
4 Haku päällä
5 Myös englanniksi
6 Lingvistinkin apuna
* Lähteet
tulosta Tulostettava versio
Helsingin yliopiston kirjaston slaavilainen kokoelma on vetänyt vuosikymmenien ajan puoleensa niin kotimaisia kuin ulkomaisia tutkijoita. Tämä ei ole ihme, koska Suomen autonomian ajan kokoelmat ovat ainutlaatuiset Venäjän ulkopuolella. Kirjaston vetovoimaa on lisännyt sen helppokäyttöisyys - suuri osa kirjallisuudesta on pitkään ollut avohyllyillä suoraan tutkijoiden käytettävissä. En aio tässä artikkelissa kuitenkaan kerrata kirjaston maineikkaita historiallisia vaiheita, koska niistä ovat kirjoittaneet muun muassa Maria Widnäs (1947) ja Jarmo Suonsyrjä (1992).

Kokoelma elää paraikaa vaikeaa murrosvaihetta. Aika ja helppo saatavuus ovat tehneet tehtävänsä - vanha arvokas kirjallisuus on vaarassa vähitellen hapertua tomuksi. Tämä on suuri haaste kirjaston lähivuosien suunnittelulle. Kirjallisuuden tulisi olla helposti tutkijoiden saatavilla, sitähän varten se hankitaan. Toisaalta kirjaston velvollisuus on huolehtia siitä, että sama materiaali on myös tulevien aikojen tutkijoiden käytössä.

Keskityn tällä kertaa esittelemään aivan muunlaista aineistoa, joka on tietynlainen slaavilaisen kokoelman jatke, vaikka sijaitseekin fyysisesti Moskovassa. Kyseessä on Integrum-firman ylläpitämä valtava tietokanta, joka hiljattain on saatu suomalaisten tutkijoiden käyttöön. Tällaisen aineiston käsittely sopii hyvin tämän juhlakirjan henkeen, kun ottaa huomioon sen julkaisumuodon ja päivänsankarin omat tutkimusintressit.


1  2  3  4  5  6  *  »
URN:NBN:fi-fe20031613