Helsingin yliopiston kirjasto, Suomen kansalliskirjasto
Nuolenpäistä aakkosiin -verkkonäyttely kirjoituksen historiasta

SUKUPUU
devanagari / syyrialainen « KOREALAINEN

NÄYTTELYOPAS


KOREALAINEN
Varhaista korealaista aakkoskirjoitusta.Korealaista kirjoitusta.
Korealaista aakkoskirjoitusta 1400-luvun puoliväliltä ja tältä päivältä.


Korealaiset käyttivät pelkästään kiinalaisia kirjoitusmerkkejä aina 1400-luvulle saakka, mutta kiinalaiset merkit sopivat huonosti korean kieleen.

Nykyinen korean omaperäinen kirjoitus otettiin kuninkaan käskystä käyttöön 1446. Kirjoitus on merkkiensä hämäävästä muodosta huolimatta aitoa aakkoskirjoitusta, jolla ei ole mitään tekemistä kiinan tai japanin kirjoitusjärjestelmien kanssa. Aakkoset perustuvat kielen ääntämiseen ja nykyjään käytössä on 14 konsonanttia ja 10 vokaalia. Näitä 24 peruskirjainta yhdistellään 40 toimivaksi "kirjaimeksi", jotka vastaavat nykykorean äänteitä. Korealaiset aakkoset ylestyivät koko kansan keskuudessa vasta 1800-luvun loppupuolella. Monissa teksteissä esiintyi kuitenkin vielä kiinalaisia kirjoitusmerkkejä. Niiden käyttö kiellettiin Pohjois-Koreassa 1950-luvulla ja vähitellen ne ovat myös jäämässä pois käytöstä Etelä-Koreassa.

Korealaiset pitävät kirjoitusjärjestelmäänsä omaperäisenä, huulten ja kielen asentoja kuvaavana, mutta sillä on paljon yhteistä tiibettiläis-mongolilaisen 'phagspa-tavuston ja syyrialaisen kirjaimiston kanssa.


taaksepäin kiinalainen

brahmiaramealainendevanagarisyyrialainenkorealainensukuhaara: korealainen
« Intro
© 2003 Suomen kansalliskirjasto