Tietolinja

Tietolinja
02/2005

ISBN-tunnus uudistuu

10-merkkinen ISBN-tunnus 13-merkkiseksi

Maarit Huttunen
Suomen ISBN-keskus, Helsingin yliopiston kirjasto

URN:NBN:fi-fe20051952


Pääkirjoitus
Artikkelit
Uutisia,
ajankohtaista


Koko julkaisutoiminnan voimakas lisääntyminen ja uusien sähköisten julkaisumuotojen tulo ISBN-tunnusten käytön piiriin ovat vähentäneet ISBN-tunnusten määrää koko ISBN-maailmassa jo useamman vuoden ajan. Viime vuosina on keskusteltu paljon ISBN-tunnusten riittävyydestä tulevaisuudessa sekä uudenlaisen ISBN-tunnuksen kehittämisestä.

 

Uusi 13-merkkinen ISBN-tunnus

10-merkkisen ISBN-tunnuksen tilalle otetaan käyttöön 13-merkkinen ISBN-tunnus 1.1.2007.

Uudistunut ISBN-tunnus on samanlainen kuin julkaisun takakannen viivakoodiin liittyvä 13-merkkinen EAN-tunnus (EAN-13).

Käytännössä 10-merkkinen ISBN-tunnus muuntuu 13-merkkiseksi, kun tunnuksen eteen liitetään EAN-tunnuksen etuliite 978. Tunnuksen lopussa olevan tarkistusmerkin laskukaava on sama kuin vastaavan 13-merkkisen EAN-tunnuksen. Uuden ISBN-tunnuksen tarkistusmerkki ei enää voi olla iso X-kirjain.

Ainoastaan valmiiksi lasketut ja jo olemassa olevat mutta käyttämättömät 10-merkkiset ISBN-tunnukset voidaan muuntaa 13-merkkisiksi tunnuksiksi. Ohessa esimerkki 10-merkkisen ISBN-tunnuksen muuntamisesta.

ISBN        951-98548-9-4
ISBN  978-951-98548-9-2

Viivakoodeissa ISMN-tunnusten yhteydessä käytettävä 979-etuliite otetaan ISBN-tunnusten käyttöön sen jälkeen, kun vanhat ISBN-tunnukset on käytetty loppuun 978-etuliitteen kanssa. Kustantajatunnukset tulevat todennäköisesti muuttumaan 979-etuliitteen yhteydessä. Jos 978 ja 979 etuliitteet loppuvat, korvataan ne tulevaisuudessa uusilla kolmimerkkisillä tunnuksilla.

 

Keitä muutos koskee?

Uusi ISBN-tunnus koskettaa koko julkaisualaa kustantajasta kirjastoon. Siirtymävaiheessa julkaisualan yhteistyö korostuu erityisesti. Kustantaja ei voi aloittaa uusien ISBN-tunnusten käyttöä, jos ei ole varmaa, että muut toimijat ovat valmiit vastaanottamaan näitä tunnuksia.

Kirjastoilla ja kirjastojärjestelmätoimittajilla, jotka käyttävät ISBN-tunnusta luetteloissaan ja bibliografisissa tietokannoissaan, on oltava valmius tukea sekä 10- että 13-merkkisiä ISBN-tunnuksia samanaikaisesti jo ennen 1.1.2007 ja jatkamaan tukea myös myöhemmin. Järjestelmien pitäisi taata asiakkaalle julkaisun löytyvyys tietokannoista, käyttipä hän kumpaa tunnusta tahansa. Bibliografisten tietueiden takautuva konvertointi ei sen sijaan ole tarpeen.

 

Miten toimitaan ennen 1.1.2007

Uutta 13-merkkistä ISBN-tunnusta voi alkaa käyttää ennen 1.1.2007, mutta tällöin molemmat ISBN-tunnukset merkitään allekkain julkaisun nimiösivun kääntöpuolelle ja tunnuksen eteen merkitään lyhenne, joka kertoo kummasta tunnuksesta on kyse. Jos julkaisussa ei ole viivakoodia, merkitään molemmat tunnukset myös allekkain takakanteen. Tällä molempien tunnusten rinnakkaisella käytöllä varmistetaan julkaisujen löytyvyys myös siirtymävaiheessa. Viivakoodin yhteydessä oleva ISBN-tunnus jää siirtymävaiheessa 10-merkkiseksi.

ISBN-13: 978-951-98548-9-2
ISBN-10:       951-98548-9-4

 

Miten toimitaan 1.1.2007 alkaen?

Vuoden 2007 alusta alkaen kirjoihin merkitään vain 13-merkkisiä ISBN-tunnuksia. Tällöin viivakoodi ja EAN-tunnus jää muuttumattomaksi, mutta silmin luettava ISBN-tunnus muutetaan 13-merkkiseksi ja sen pitää sisältää tarvittavat väliviivat selvyyden vuoksi.

 

Muunto-ohjelmat

Kaikkien ISBN-tunnuksia järjestelmissään käyttävien julkaisualan toimijoiden tulee varmistaa, että heidän järjestelmänsä ovat valmiita käsittelemään 13-merkkisiä ISBN-tunnuksia viimeistään 1.1.2007 alkaen.

10-merkkisen ISBN-tunnuksen muuntamiseksi 13-merkkiseksi tarvitaan erityisiä muunto-ohjelmia. Kansainvälisen ISBN-keskuksen kotisivulta löytyvällä muunto-ohjelmalla (http://www.isbn-international.org/converter/converter.html) voi muuntaa useampia tunnuksia kerrallaan. Muunto-ohjelmaan on tulossa syksyn 2005 aikana suomenkielinen versio. Järjestelmätoimittajat tuottavat myös muunto-ohjelmia asiakkailleen.

 

Ohjeistus ja standardit

Suomen ISBN-keskuksen kotisivulta (http://www.lib.helsinki.fi/julkaisuala/isbn/) löytyvät Kansainvälinen ISBN -käyttöopas ISBN User's Manual, 5th Edition sekä 13-merkkisen ISBN-tunnuksen sovellusohjeet.

Uudistunut kansainvälinen ISBN-standardi ISO 2108 Information and documentation. International Standard Book Number (ISBN) julkaistiin 1. kesäkuuta 2005.

ISBN-standardi ISO 2108 on julkaistu suomenkielisenä standardina SFS-ISO 2108 Tieto ja dokumentointi. Kirjan tai muun erillisteoksen kansainvälinen standarditunnus (ISBN).

Standardia SFS-ISO 2108 myy Suomen Standardisoimisliitto SFS, puh. (09) 149 9331/asiakaspalvelu, sähköposti sales@sfs.fi. Standardin voi imuroida SFS:n verkkokaupasta osoitteessa http://sales.sfs.fi.

 

ISBN-sovellukset uudessa standardissa

Vanhaan ISBN-standardiin verrattuna uudessa standardissa eivät olemassa olevat ohjeet muutu perinteisten aineistojen osalta. ISBN-tunnukset annetaan edelleenkin jokaiselle julkaisun erilaiselle julkaisumuodolle tai painokselle. Sitä vastoin uusien julkaisutyyppien kuten sähköisten julkaisujen, tarvepainatteiden ja itsenäisten julkaisun osien numeroinnin ohjeistus on uutta standardissa.

Jos sähköinen julkaisu on perinteisen kirjan kaltainen ja sisällöltään pysyvä, voidaan sille antaa ISBN-tunnus. Lisäksi verkossa ilmestyvien julkaisujen erilaisille tiedostoformaatteille (PDF, HTML, RTF jne) annetaan erilliset ISBN-tunnukset. Menettely on sama kuin annettaessa ISBN-tunnuksia painettujen julkaisujen eri asuille.

Uuden ISBN-standardin mukaan kustantajan tulee toimittaa metadataa (kuvailevia tietoja) ISBN-keskukselle tai vastaavalle taholle, kun kustantaja on antanut julkaisulle ISBN-tunnuksen. Standardissa luetellaan ne elementit, jotka pitää vähintään sisällyttää ISBN-tunnukseen liittyvään metadataan. Metadatan tuottamisen yksityiskohdista tiedotetaan tarkemmin vuoden 2006 aikana.

 


Tietolinja 02/2005

Maarit Huttunen
Suomen ISBN-keskus, Helsingin yliopiston kirjasto
PL 26 (Teollisuuskatu 23), 00014 Helsingin yliopisto
Email: maarit.huttunen(at)helsinki.fi