Gottfried Arnold, Ein Denckmahl des alten Christenthums, bestehend in des heiligen Macarii und anderer hocherleuchteten Männer aus der alten Kirche ... Schrifften. Gosslar J.C. König 1702.

Saksalaisen pietistin Gottfried Arnoldin (1665-1714) hartauskirja. Kirjan 1600-lukulaisen frontispiisin vaikuttavissa kuvissa on suorastaan vallankumouksellinen sävy. Ihminen tulee autuaaksi vain henkilökohtaisen, elävän uskon kautta. Frontispiisin sanomaa vahvistetaan vielä kaiverretulla tekstillä: "Kuoleman ja uskon kautta // loiskasvit ja ulkokuori lentävät pois // vain näin tulee voitto." Vahvistukseksi kuvan alalaidassa on sitaatti Heprealaiskirjeestä (Hepr. XI:33-39): "Uskon voimalla he kukistivat valtakuntia ... Kaikista näistä on heidän uskonsa perusteella annettu kirjoituksissa hyvä todistus, mutta sitä mikä on luvattu, he eivät ole vielä saaneet."

Aukeaman toisella sivulla osoitetaan, että moderni usko on ilman ydintä: "Ulkonainen loisto ilman voimaa // sana ilman ydintä // ei ole koskaan tuonut // voittoa ja menestystä." Alla on sitaatti Matteuksen evankeliumista (Matt. 15.V.8,9): "Tämä kansa kunnioittaa minua huulillaan, mutta sen sydän on kaukana minusta. Turhaan he minua palvelevat kun opettavat oppejaan, ihmisten tekemiä käskyjä."

 

Gottfried Arnold, Ein Denckmahl des alten Christenthums ... Schrifften. Gosslar J.C. König 1702.