Tietolinja

Tietolinja
4/1999


PÄÄKIRJOITUS

ARTIKKELIT


Kansallinen elektroninen kirjasto uudella vuosituhannella

Kristiina Hormia-Poutanen


Kansallinen elektroninen kirjasto-ohjelman tehtävänä on hankkia koti- ja ulkomaista verkkoaineistoa tutkimuksen ja opetuksen tueksi ja parantaa aineistojen käyttömahdollisuuksia. Tammikuussa 2000 tutkijoiden ja opiskelijoiden käytettävissä on noin 3000 elektronista lehteä, kymmeniä viitetietokantoja, sanakirjoja ja lakiaineistoja. Elektronisessa muodossa hankitut tieteelliset lehdet muodostavat jatkuvasti kasvavan osan kansallisesta tietovarannostamme.

Elektronisen aineiston hankinta

Ensimmäiset elektronisen aineiston käyttösopimukset solmittiin syksyllä 1998. Ennen sopimusneuvottelujen aktiivista käynnistämistä oli määriteltävä keskeiset työkalut kuten käyttäjämäärien ilmoitustapa ja lisenssipolitiikka, luotava rahoitusmalli aineistojen hankinnalle. Oli myös tärkeää sitoa yliopistokirjastot aineistohankintojen valmisteluun aloittamalla työryhmätyöskentely. Vuoden 1998 toimintakertomuksessa on kuvattu näitä työn aloitusvaiheita. FinELib on saanut myös kansainvälistä huomiota ja kiitosta työn hyvästä organisoinnista.

Hyvän pohjatyön jälkeen lisenssisopimuksia on solmittu varsin tiuhaan tahtiin. Tällä hetkellä käytettävissä on noin 3000 elektronista lehteä ja 80 tietokantaa, sanakirjoja ja lakiaineistoja sekä maksutta käytettävissä olevaa aineistoa osoitteessa http://www.lib.helsinki.fi/finelib/lisens.html. Vuodenvaihteen 1999/2000 tienoilla on solmittu uusia sopimuksia (MCB, JSTOR, Highwire, NetMot sanakirjat, Suomen laki). Vuoden 2000 alkupuolella allekirjoitettaneen vielä Ulrichs-, FINP-, SCIMA ja Art Bibliographies Modern-sopimukset.

Vuoden 2000 päämääränä on aikaistaa aineistohankintojen aikataulua siten, että se paremmin vastaisi yliopistokirjastojen lehtitilausten aikataulua. Uudet sopimukset pyritään vahvistamaan alkusyksyn aikana.

Kansallisen elektronisen kirjaston rahoittamia kehittämishankkeita

Kansallisen elektronisen kirjaston toiminta hahmotetaan usein pelkästään elektronisen aineiston hankintaan liittyväksi työksi. Kuitenkin jo opetusministeriön työryhmämuistiossa (1997) korostetaan myös kehittämishankkeiden merkitystä. Ohjelmakaudella 1997-1999 on edistetty erityisesti elektronisen aineiston tuotantoon, löytyvyyteen ja käyttöön liittyviä kehittämishankkeita.

Suomi on Iso-Britannian ohella edelläkävijä maailmassa aihehakemistojen tuottamisessa. Missään maassa ei ole kuvattu maksutta verkossa käytettävissä olevia tietoresursseja niin monelta tieteenalalta ja niin laajalla yhteistyöverkostolla kuin Suomessa. Jotta aihehakemistotyö edelleen kehittyisi, FinELib on tukenut aihehakemiston rakentajan oppaan tuottamista Jyväskylän yliopiston kirjaston koordinoimassa hankkeessa. Opas löytyy verkosta suoraan PDF-linkin kautta tai sivun http://www.jyu.fi/library/virtuaalikirjasto/opastus.html hakulaatikon linkistä Uutisia.

Elektronisen julkaisemisen hankkeita on käynnistynyt useissa yliopistoissa. Monissa organisaatioissa suunnitellaan elektronisen julkaisemisen käynnistämistä. Tämän työn tueksi tehtiin kesällä 1999 yliopistojen elektronisen julkaisemisen kartoitus (http://www.jyu.fi/library/virtuaalikirjasto/opastus.html). Kartoituksen suositusten pohjalta on käynnistynyt elektronisen julkaisemisen teknisten ohjeiden laatiminen neljän yliopiston yhteishankkeena. Työ valmistuu maaliskuun lopussa 2000.

Verkkoaineiston tiedonhaun tueksi on toteutettu Yleisen Suomalaisen Asiasanaston verkkoversio VESA. VESA on käytettävissä maksutta verkossa. VESA toteutettiin Helsingin yliopiston kirjaston ja CSC:n yhteishankkeena. Toinen tiedonhakua tukeva hanke on Jyväskylän yliopiston kirjaston koordinoima tiedonhaun opastuspalvelu. Opastuspalvelussa kuvataan FinELib-aineistot ja tiedonhaun kulku sekä opastetaan käyttäjiä FinELib-aineistojen käytöön mm. tiedonhaun esimerkkien avulla. Opastuspalvelun toteutuksessa hyödynnetään multimedian tarjoamia mahdollisuuksia. Opas valmistuu tammikuussa 2000.

Verkkoaineiston löytyvyyttä on pyritty parantamaan kehittämällä Nordic Web Indexin (NWI) tiedonhakuominaisuuksia. Kieliteknologisen kehittämistyön tuloksena NWI "ymmärtää" tällä hetkellä aiempaa paremmin suomenkieltä.

Keskeisten verkkostandardien z39.50 ja ISO ILL soveltamisohjeet laaditaan Helsingin yliopiston kirjaston ja Oulun yliopiston kirjaston yhteishankkeessa.

Mitä mieltä käyttäjät ovat FinELib-palveluista

Tutkijat ja opiskelijat on otettu mukaan elektronisen kirjaston tietosisällön suunnitteluun alusta lähtien. Käyttäjät saavat äänensä kuuluviin asiantuntijaryhmien ja erityisesti käyttäjäkyselyjen kautta. Ensimmäinen käyttäjäkysely järjestettiin keväällä 1998. Tällöin haluttiin saada selville, minkä tyyppinen aineisto parhaiten tukisi tutkimusta ja opetusta. Vastaus oli varsin selvä. Kolme merkittävintä aineistoryhmää olivat tärkeysjärjestyksessä lueteltuna ulkomaiset tieteelliset lehdet, ulkomaiset viitetietokannat sekä kotimaiset tieteelliset lehdet.

Syksyllä 1999 järjestettiin uusi käyttäjäkysely, jossa pyydettiin palautetta nykyisestä palvelusta ja ideoita jatkosuunnittelua varten. Kyselyyn saatiin yhteensä 917 vastausta eri yliopistoista. Kyselyn perusteella elektronisen kirjaston tyypillinen käyttäjä tällä hetkellä on nuorehko tutkija, joka käyttää aineistoja omasta työhuoneestaan käsin. Miehet ja naiset käyttävät palveluita jotakuinkin yhtä paljon. Vastanneista yli 60% toimii tutkijana tai opettajana yliopistolla ja 23% on opiskelijoita. On mielenkiintoista seurata kuinka nopeasti opiskelijoiden osuus käyttäjistä nousee. Yliopistokirjastot ovat tiedottaneet ja järjestäneet koulutustilaisuuksia opiskelijoille erityisesti syksyn 1999 aikana.

Peräti 60% vastanneista löysi erittäin hyvin tai hyvin oman alansa aineistoa. Aineistoja myös käytetään melko usein. Viikoittain tai pari kertaa kuukaudessa aineistoja käyttää 56% vastanneista.

Kirjastojen suuri merkitys sekä tiedottamisessa että koulutuksen tarjoajana näkyy vastauksista selvästi. 48,8 % vastanneista oli saanut tietää palvelusta kirjaston kautta. Tutkijat ja opiskelijat kaipaavat myös koulutusta tietosisällöistä ja tiedonhausta.

Tulevaisuudessa palveluun toivotaan lisää ulkomaisia tieteellisiä lehtiä, kotimaisten yliopistojen julkaisuja sekä ulkomaisia viitetietokantoja.

Hej kehittäjät!

FinELib on aivan erinomainen palvelu. Tutkimukseni on tämän palvelun johdosta edennyt huomattavista odotettua nopeammin, sillä aineiston etsimiseen ja kopioimiseen ei enää mene paljon aikaa sillä artikkelit löytyvät elektronisessa muodossa todella hyvin. Palvelu on ehdottomasti säilytettävä ja sitä tulisi yhä edelleen kehittää. Kiitos teille hyvästä työstä! (Palautetta suoraan käyttäjiltä -Svenska handelshögskolan)

Uusia tuulia uudella vuosituhannella

Kansallisen elektronisen kirjaston toiminta vakinaistetaan osaksi kansalliskirjaston toimintaa vuonna 2000. Vakinaistamista on valmisteltu kansalliskirjaston, kansallisen elektronisen kirjaston ohjausryhmän ja opetusministeriön välisenä yhteistyönä. Valmisteluprosessin aikana keskusteltiin erityisesti siitä, miten konsortion jäsenten osallistuminen päätöksentekoon voidaan turvata myös jatkossa. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että toimintaa tulee ohjaamaan sidosryhmien edustajista koostuva ohjausryhmä. On myös nähty tarpeelliseksi nostaa toiminnan asemaa Helsingin yliopiston kirjaston organisaatiossa.

Yhteistoimintaan perustuva toimintatapa on ollut ohjelmakaudella keskeinen menestystekijä. Tältä pohjalta on hyvä jatkaa uudella vuosituhannella.

Kristiina Hormia, suunnittelija
Kansallinen elektroninen kirjasto
email: Kristiina.Hormia@helsinki.fi

Tietolinja 4/1999