Tietolinja

Tietolinja
2/1999


PÄÄKIRJOITUS

ARTIKKELIT


TECUP - tekijänoikeuksien yhteistyöforum

Inkeri Salonharju


TECUP-projektin tarkoituksena on analysoida elektronisten julkaisujen jakeluun, arkistointiin ja käyttöön liittyviä tekijänoikeudellisia mekanismeja kirjastoympäristössä. Hankkeessa on mukana kustantajia, välittäjiä, tekijänoikeusjärjestöjä ja erityyppisiä kirjastoja, kuten kansalliskirjastot, muut tieteelliset kirjastot ja yleiset kirjastot. Tavoitteena on luoda eri osapuolten välille yhteisymmärrys siitä, miten kirjastot voivat palvella tiedon käyttäjiä uudelleen muotoutuvassa elektronisessa arvoketjussa.

Empiirinen lähtökohta

TECUP on jatkoa aikaisemmille EU:n kirjastosektorin hankkeille ECUP ja ECUP+. Hankkeessa analysoidaan käynnissä olevia ja hiljakkoin päättyneitä hankkeita, joissa tekijänoikeudelliset seikat ovat keskeisiä. Analysoitavia hankkeita ovat mm. Eu-projektit Imprimatur, Decomate, Nedlib, Dieper ja Verdi. Kansallisista hankkeista esimerkkinä on suomalainen Elektra. Tarkastelukulmat ovat liiketaloudellinen ja tekijänoikeudellinen, ja mukaan otetaan hankkeita, jotka edustavat:

  • aineiston taannehtivaa digitointia kirjastoissa,
  • suoraan elektronisena julkaistavaa aineistoa,
  • tekijänoikeuksin ja lisenssisopimusten elektronisia hallintajärjestelmiä.

Nykyisten taloudellisten mallien analysointi on tärkeää erityisesti siksi, että saadaan tietoa uusien julkaisu- ja levitystekniikoiden käyttöönoton vaikutuksista käyttäjien palveluihin. Elektronisen aineiston potentiaalinen käyttäjäkunta on todennäköisesti sama kuin painetun aineiston kirjastokäyttäjät. Median ja normiston muutoksesta huolimatta kirjastojen tulisi voida palvella asiakkaitaan hyvin tulevaisuudessakin.

Kirjastot arvoketjussa

Hankkeen avulla etsitään koko elektronisen julkaisutuotannon arvoketjun kattavaa yhteistä mallia, johon voitaisiin yhdistää myös hyvät tekniset ratkaisut automaattista tekijänoikeuksien ja lisenssisopimusten hallinnointia varten. Mallin perusteella laaditaan suosituksia, joita voidaan hyödyntää Euroopan laajuisesti. Testihankkeista saatavaa palautetta käytetään hyväksi TECUP projektin lopullisten suositusten laadinnassa.

Projektin työvaiheet

  • Metodologian luonnin ja käynnissä olevien hankkeiden analysoinnin
  • Projektiklusterin luomisen käynnissä olevien elektronisten julkaisuhankkeiden kanssa
  • Tekijänoikeudellisten mallien analyysin ja oikeudellisen asiantuntijaryhmän työskentely
  • Teknologisten vaatimusten analysoinnin ja teknologia-asiantuntijaryhmän työskentelyn
  • Konsensuksen rakentamisen strategisessa asiantuntijaryhmässä
  • Tulosten levittämisen ja hyödyntämisen

Toteutus

Hanketta koordinoi Göttingenin yliopiston kirjasto Saksasta (UNIGOE). Osallistujia on yhteensä 11, ja mukana on kirjastoja, tekijänoikeusjärjestöjä, kustantajia ja yrityksiä. Suomalaisina osapuolina hankkeessa ovat Helsingin yliopiston kirjasto ja Kopiosto ry. Hankkeen kesto on 24 kuukautta ja se käynnistyi vuoden 1999 alussa.

Helsingin yliopiston kirjaston vastuu hankkeessa on varsin merkittävä. HUL kehittää hankkeen metodologian ja analysoi relevantit käynnissä olevat hankkeet, laatii testihankkeiden kanssa solmittavat sopimukset ja huolehtii käytännön yhteistyöstä. Kirjaston vastuulla on myös koko hankkeen ydin, oikeudellinen työpaketti.

Kirjaston tekijänoikeudellista asiantuntemusta on vahvistettu palkkaamalla projektia varten oik. ja valt.kand. Pekka Heikkinen erikoissuunnittelijaksi. Oikeudellisen työpaketin hallinnoimiseksi ja asiantuntijapaneelin vetäjäksi on palkattu tekijäoikeusjuristi Emanuella Giavarra hollantilais-englantilaisesta Chambers of Mark Watson-Gandy -asianajotoimistosta. Emanuellalla on pitkä kokemus eurooppalaisen kirjastojen etujärjestön EBLIDAn perustajana sekä ECUP, European Copyright User Platform -hankkeen asiantuntijana.

Asiantuntijapaneelit suuntaavat työtä

TECUP hanketta seurataan ja ohjataan kolmen asiantuntijapaneelin avulla, jotka kootaan oikeudellisista, teknisistä ja strategisista asiantuntijoista. Paneelien osallistujat laajentavat projektin alaa kattamaan myös kustantaja-, tekijä- ja kirjastojärjestöjä, muita EU-hankkeita sekä ohjelmistotoimittajia. Tavoitteena on kehittää menettelytapoja (prefered practices) eri osapuolten välisen yhteistoiminnan organisoimiseksi. Oikeudellisen ja teknisen näkökulman lisäksi hankkeessa on myös vahva kirjastopoliittinen ulottuvuus.

Inkeri Salonharju, osastonjohtaja
Helsingin yliopiston kirjasto, Kirjastotoimen verkkopalvelut
email: Inkeri.Salonharju@helsinki.fi

TECUP - Test-Bed Implementation of the Ecup Framework
Kotisivu:http://www.sub.uni-goettingen.de/gdz/tecup/
Osallistujat:11 osallistujaa
Koordinaattori:Georg August Universität Göttingen / Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek
Kesto: 1/1999 - 12/2000
Yhteyshenkilö: Inkeri Salonharju , email: Inkeri.Salonharju@helsinki.fi

Tietolinja 2/1999