Tietolinja

Tietolinja
02/2006

Yhteistilaston korjausprojekti valmistunut

Markku Laitinen ja Mikael Jokela
Kansalliskirjasto

URN:NBN:fi-fe20061493


Pääkirjoitus
Artikkelit
Uutisia,
ajankohtaista


Suomen tieteellisten kirjastojen yhteistilastotietokanta (KITT) on kokenut perusteellisen korjauksen, kun alkuvuosien käyttökokemusten perusteella kirjastot korjasivat ja täsmensivät tilastotietojaan ja tietokannan tekniikkaa korjattiin. Seuraava haaste on edistää kerätyn tilastotiedon soveltamista kehitettäessä uusia mittareita kirjastotoiminnan vaikuttavuuden arviointia varten.

Vuonna 2003 käyttöönotettu, Kansalliskirjaston ylläpitämä tieteellisten kirjastojen yhteistilastotietokanta, tuttavallisemmin KITT, on kokenut perusteellisen korjauksen. Alkuvuosien käyttökokemusten perusteella tilastotietoja täsmättiin ja tietokannan tekniikkaa korjattiin. Korjausprojektissa parannettiin tilastotietojen luotettavuutta ja korjattiin tietokannan toiminnallisia puutteita ja vikoja.

Yhteistilasto sisältää tiedot kansalliskirjastosta, yliopistokirjastoista (21 kirjastoa), ammattikorkeakoulukirjastoista (30 kirjastoa) sekä muutamasta erikoiskirjastosta. Se antaa kokonaiskuvan Suomen tieteellisten kirjastojen voimavaroista, kokoelmista ja palveluista.

Projektissa korjattiin kaikki tunnetut ohjelma- ja suorituskykyvirheet, mukaan luettuna laskentavirheet. Lisäksi tietoturvallisuutta kehitettiin ottamalla käyttöön suojatut verkkoyhteydet ja lisäämällä tietotyyppien tarkistuksia. Myös käyttöliittymän ulkoasu uudistettiin.

Projektin osapuolia olivat Kansalliskirjasto ja Onesta Solutions Oy. Kansalliskirjaston puolesta projektipäällikkönä toimi suunnittelija Markku Laitinen apunaan tietotekniikkasuunnittelija Mikael Jokela teknisenä konsulttina. Onestan puolesta projektipäällikkö oli Petri Manninen.

Lisäksi tietokannan "vanhan aikasarjan", eli kauden 2002–2004 tietojen tarkistus vietiin päätökseen yhteistyössä tieteellisten kirjastojen kanssa, minkä ansiosta tilasto on nyt niin hyvä kuin kirjastot kykenevät toimittamaan.

Käyttäjä havaitsee korjatun tekniikan parhaiten lyhentyneenä vasteaikana: aiempi huippukuormituksen aikainen jopa minuuttien pituinen vasteaika on lyhentynyt enintään 10 sekuntiin. Tietojen tallentaminen tietokantaan on siis huomattavasti nopeampaa ja luotettavaa, sillä samalla myös palvelimen heikosta suorituskyvystä johtuneet yhteyskatkot ja niistä johtuneet tietojen menetykset ovat siirtyneet historiaan.

Tietokanta oli korjausten ajan suljettuna, ja ennen sen uudelleen julkistamista suoritettiin perusteellinen testausohjelma huolellisen testaussuunnitelman mukaisesti: korjausprojektin testausohjelma sisälsi mittavan kuormitustestauksen, jonka vaatimus, 35 samanaikaista tiedontallentajaa / raskasta laskutoimitusta (robotilla generoituja virtuaalikäyttäjiä), saavutettiin.

Lopullisen "tulikasteensa" uusi KITT kuitenkin saa vasta, kun kevään 2007 aikana tieteelliset kirjastot eri puolilla maata tallentavat vuoden 2006 tilastotietonsa. Teknisten korjausten onnistuminen käyttäjän näkökulmasta mitataan kirjastoille suunnatulla kyselyllä vuositilaston syöttämisen jälkeen.

Yhteistilasto tarjoaa faktatietoa kirjastotoiminnan yhteiskunnallisen vaikuttavuuden arvioinnin pohjaksi. Jatkossa pääpaino tuleekin olemaan tilastotiedon hyödyntämisessä ja tilaston mittariston kehittämisessä nykyistä paremmin vastaamaan toimintojen mittauksen uusia haasteita.

 

Tieteellisten kirjastojen tilastotietokanta löytyy osoitteesta https://yhteistilasto.lib.helsinki.fi/index.jsp

 


Tietolinja 02/2006

Markku Laitinen, suunnittelija
Mikael Jokela, tietotekniikkasuunnittelija

Kansalliskirjasto
PL 26 (Teollisuuskatu 23)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO
Email: etunimi.sukunimi (at) helsinki.fi