Tietolinja

Tietolinja
02/2003

Tietolinja-lehti    2/2003
ISSN 1239-9132

Helsingin yliopiston kirjaston elektroninen tiedotuslehti

Uutisia ja ajankohtaista


Pääkirjoitus
Artikkelit
Uutisia,
ajankohtaista


 

NWA Toolset 1.0 julkaistu – verkkoarkiston käsittely ja hakutoiminnot paranevat

Nordic Web Archive –hanke on saanut valmiiksi ohjelmistopaketin nimeltään NWA Toolset 1.0. Ohjelmistokokonaisuus tarjoaa kehittyneet työkalut arkistoitujen verkkosivujen esikäsittelyyn, indeksointiin, hakuun sekä navigointiin sivun eri versioiden välillä.

Useiden kansalliskirjastojen tavoitteena on tallentaa oman maansa keskeisiä verkkosivuja, jotta Internetin historiaa ja web-julkaisujen kirjoa voidaan esitellä myös jälkipolville. Nyt julkistettua ohjelmistoa tullaan käyttämään myös Helsingin yliopiston kirjaston keräämän verkkoaineiston käsittelyssä ja hakukäytössä. NWA Toolset on rakennettu pohjoismaiden kansalliskirjastojen tiiviillä yhteistyöllä.

NWA Toolset on on kehitetty ja testattu Linux-käyttöjärjestelmässä. Se on saatavilla ilmaiseksi GPL-lisenssillä osoitteesta http://nwa.nb.no/. Osoitteessa on myös demo käyttöliittymästä.

Katso myös artikkelit:
Vapaakappalelain uudistus jatkuu
Archiving the Web

Takaisin alkuun  

 

HYKistä ensimmäinen Dublin Core National Affiliate

Kansainvälinen metadataformaatti Dublin Core porhaltaa edelleen eteenpäin. Hallinnollisesti Dublin Core -työtä on johdattanut DCMI, Dublin Core Metadata Initiative, joka on saanut rahoituksensa pääosin Yhdysvaltalaiselta kirjasto-organisaatiolta OCLC:ltä. Vuonna 2003 DCMI aloitti affiliate-ohjelman, jonka tarkoituksena tukea Dublin Core -formaatin paikallisia sovelluksia ja antaa eri organisaatioille mahdollisuus vaikuttaa enemmän formaatin kehitykseen. Samalla DCMI rahoitusrakennetta pyritään uudistamaan. Kesällä 2003 Helsingin yliopiston kirjastosta tuli ensimmäinen ns. Dublin Core National Affiliate. Tämä tarkoittaa että HYK omalta osaltaan tukee, neuvoo ja edesauttaa Dublin Coren käyttöä ja standardointia kansallisella tasolla.

Katso myös: 
HYK:n Dublin Core -sivut: http://www.lib.helsinki.fi/dublin_core/  DCMI Affiliates: http://dublincore.org/about/affiliates/ 

Takaisin alkuun  

 

Kansainvälisiä konferensseja Suomessa 2003

Syyskuun alussa Helsingin yliopiston kirjasto isännöi/emännöi kahta suurta kansainvälistä konferenssia. 

European EndUser 2003

4.-5.9.2003 järjestettiin Euroopan Endeavourin käyttäjäryhmän kokous European EndUser 2003 Helsingissä. Vastuullisena järjestäjänä toimi Helsingin yliopiston kirjasto. Kokoukseen liittyi kolmipäiväinen prekonferenssi, joka tarjosi monipuolisia koulutustilaisuuksia. 

Konferenssin ohjelma löytyy verkosta osoitteesta http://www.lib.helsinki.fi/linnea2/E-EndUser2003/, mutta itse esitykset ja raportit ovat vain konsortion jäsenten luettavissa.

Toward a User-Centered Approach to Digital Libraries

Heti seuraavan viikon alussa, 8.-9.9.2003 järjestettiin Espoossa avoin kansainvälinen konferenssi otsikolla Toward a User-Centered Approach to Digital Libraries. Konferenssin järjestäjänä toimi Helsingin yliopiston kirjasto yhteistyössä Tampereen ja Oulun yliopistojen sekä Åbo Akademin informaatiotutkimuksen laitosten kanssa. 

Konferenssin ohjelma ja esitykset löytyvät verkosta osoitteesta http://www.lib.helsinki.fi/finelib/digilib/ 

Takaisin alkuun

 

Henkilöstöuutisia

Tietokantapalveluissa

Liisa Sten Linnea-palveluista on jäänyt osa-aikaeläkkeelle 1.8.2003 alkaen. Hänen avukseen ARTO -tietokantaa hoitamaan valittiin Sanna Koskela, joka aloitti työnsä 5.8.2003.

Thomas Roos siirtyi syksyn alussa CSC:lle ja hänen seuraajakseen sovellussuunnittelijaksi Linnea-palveluihin valittiin Esa Kurki, joka aloitti 22.10.2003.

Uusia nimiä Tietokantapalveluissa ovat lisäksi Lassi Lager, joka aloitti 1.4.2003 sovellussuunnittelijana, Pirjo Ollanketo, joka aloitti osastosihteerin äitiyslomasijaisena 1.10.2003 ja Tiina Lipsanen, joka aloitti tietokantahuoltajana 29.10.2003. HELKA-palveluissa on työskennellyt atk-suunnittelijana Toni Vallden 2.6.2003 alkaen.

Virkavapaalla ovat olleet atk-erikoistutkija Marit Olander maaliskuusta lähtien ja kehittämisjohtaja Juha Hakala syyskuun alusta saakka. Juha Hakala palaa vuoden vaihteessa ja Marit Olander huhtikuussa.

Kansallisen elektronisen kirjaston palveluissa

Yhteistilasto- ja EU-asioita  tuli hoitamaan Markku Laitinen 24.3.2003 alkaen.

FinELibistä Marja-Liisa Seppälä siirtyi Suomen ISSN-keskukseen ja hänen seuraajanaan suunnittelijan tehtävässä aloitti  26.5.2003 Terhi Manninen.

 


Tietolinja 02/2003

Etusivulle | Sivun alkuun