Tietolinja

Tietolinja
02/2003

LINDAn uudet vaatteet ja aatteet : 
yhteisluettelo muutoksessa

Arne Hedman
Helsingin yliopiston kirjasto

URN:NBN:fi-fe20031947


Pääkirjoitus
Artikkelit
Uutisia,
ajankohtaista


Yliopistokirjastojen yhteisluettelo LINDAn uusi Web-käyttöliittymä avattiin tiedonhakua varten tammikuussa 2002. Haku perustuu Voyager-ohjelmaan, joka oli hankittu yliopistokirjastojen Linnea2-konsortion kirjastoille vuonna 1999. Uuden ohjelmiston myötä toivottiin 1990-luvun alussa määriteltyjen LINDAn palvelujen - yhteinen tietovarasto Linnea-kirjastoille, aineiston paikantamisväline kaukopalvelua varten ja tiedonhaun apuneuvo - parantuvan.

LINDAn uusi yhteisjärjestelmäohjelmisto tarjoaa hyvät hakumahdollisuudet. Kaikki bibliografisiin viitteisiin tallennettu tieto on hakukelpoista, hakuindeksiyhdistelmien luonti, haun kohdistus ja rajaus ovat mahdollisia, ja yhteishaku kaikista yhteisluetteloista (LINDA, MANDA, ARTO, VIOLA) on käytettävissä. Suurin parannus entiseen on hakutuloksessa näkyvä ajantasainen tieto hakukohteen lainaustilanteesta ja mahdollisuus helposti siirtyä halutun kirjaston tietokantaan tekemään lainapyyntö tai varaus.

Siirtyminen entisestä kirjastojärjestelmästä uuteen on ollut erittäin pitkä prosessi. LINDAn tietueet siirrettiin uuteen järjestelmään heinäkuussa 2001, mutta vasta joulukuussa 2003 on kaikkien mukanaolevien kirjastojen siirtymäkautena luetteloitu aineisto saatu LINDAan, ohjelmavirheestä johtuvia aineistopuutteita lukuunottamatta, ja normaali päivitysrutiini kaikkien kohdalta pyörimään. Voyager-kirjastojärjestelmä on käytössä eri puolilla maailmaa yli tuhannessa kirjastossa, mutta LINDAn yhteisluettelo-ohjelmaversio on käytössä vain muutamassa paikassa, Euroopassa Suomen lisäksi vain Cambridgessä. Toimivien linkkien luominen LINDAsta kirjaston tietueisiin, lukuisat ohjelmavirheet, tietokantaan päivittyvien tietueiden tuplakontrollin heikkoudet ja yllättävät ongelmat ovat pitkittäneet siirtymävaihetta.

LINDAn tiedontuottajakirjastojen luetteloinnin näkökulmasta muutos entisestä järjestelmästä nykyiseen on ollut melko suuri. Uutta on luettelointiformaatti (MARC21-Fin), täysin päinvastaiseksi kääntynyt työnkulku ja mahdollisuus kopioida LINDAsta, muista Linnea-tietokannoista ja maailmalta valtaosa luetteloitavista tietueista valmiina. Kopiointia sadoista tietokannoista helpottavat uudet apuvälineet, Bookwhere -asiakasohjelma ja USEMARCON -konvertointiohjelma, jolla MARC21-tietueet muutetaan kotoisiksi MARC21-fin -tietueiksi. Aikaisemmin luetteloitiin LINDAan ja sen jälkeen kopioitiin tietue itse omaan tietokantaan, nyt luetteloidaan omaan tietokantaan ja ohjelma huolehtii tietueiden päivittymisestä automaattisesti LINDAan. Koska Voyager-ohjelmiston rakenne perustuu kansainvälisten tiedonsiirtostandardien (ISO 2709, Z39.50) hyväksikäyttöön, on myös muita kirjastojärjestelmiä käyttävien Linnea2-konsortion ulkopuolisten kirjastojen mahdollista kopioida tietueita LINDAsta maksua vastaan.

LINDAssa on kaikentyyppistä aineistoa musiikkia (VIOLA) ja artikkeleita (ARTO) lukuunottamatta. Kirjaviitteitä on yli 90 % 4,2 miljoonasta viitteestä. LINDAn tiedontuottajia ovat tietokannan perustamisesta saakka vuodesta 1994 olleet Linnea-konsortion kirjastot eli yliopistokirjastot, Eduskunnan kirjasto ja Varastokirjasto. Lisäksi tietoja lehdistä ja sarjoista on maakuntakirjastoista, ammattikorkeakoulukirjastoista ja n. 60 erikoiskirjastosta. Uusin tiedontuottaja on Tilastokirjasto, joka aloitti aineiston jatkuvan päivityksen joulukuun alussa. Linnea2-konsortion uusin jäsen on Lahden korkeakoulukirjasto. Venäjän ja Itä-Euroopan instituutin kirjasto on seuraava tulokas. Konsortion uusien jäsenten kuten myös Linnea2-konsortion tavoin Voyager-ohjelmiston valinneiden ammattikorkeakoulukirjastojen yhteisluetteloratkaisu on edelleen avoin.

LINDAn lähitulevaisuuden haasteet liittyvät tiedonhakuun, kaukopalveluun ja luettelointiin eli kaikkiin LINDAn palveluihin. Syksyllä 2004 avattava kansallinen tiedonhakuportaali Nelli ja uuden kansainvälisen Unicode -merkkistandardin käyttöönotto vaikuttavat sekä hakuun että jälkimmäinen myös luettelointiin. Kaukopalvelua helpottavien uusien ohjelmien mahdollinen liittäminen LINDAan vaikuttaa myös siihen, miten LINDAa käytetään kaukopalvelun apuvälineenä.

Tiedonhakuportaalin kautta ovat haettavissa kaikki kirjastojen yhteiset resurssit, sekä perinteiset tietokannat että uudet elektroniset aineistot, esim. verkkolehdet, elektroniset vapaakappaleet tai digitoidut äänilevyt. LINDAa voi tulevaisuudessa lähestyä sekä portaalin kautta, jolloin käytettävissä ovat aineistoille yhteiset hakuelementit tai suoraan, jolloin käytössä ovat LINDAn laajemmat hakumahdollisuudet. Miten kansallisen elektronisen kirjaston, FinElibin, tarjoamien lehtien tiedot saadaan LINDAan ja myös pysymään ajantasaisena toimivine linkkeineen (Open URL), on vielä suunnitteluasteella. Pian testivaiheeseen tuleva ja todennäköisesti vuonna 2005 käyttöönotettava Unicode -standardi laajentaa tietojen haussa ja tallennuksessa käytettävien merkkien määrän monikymmenkertaiseksi, esimerkiksi kyrilliikan haut ja hebraican tallentaminen ilman translitterointia tulevat mahdollisiksi.

LINDAn uudet vaatteet ovat hiukan kiristäneet ja hiertäneet, mutta vaikein vaihe on toivottavasti takana. Voyager-ohjelman korjauksia ja parannuksia on luvassa ja useita uusia aatteita, joiden tarkoitus on saattaa LINDA entistä kukoistavammaksi ja paremmin palvelevaksi, on tarkoitus toteuttaa parin lähivuoden aikana.

 


Tietolinja 02/2003

Arne Hedman, pääsuunnittelija
Helsingin yliopiston kirjasto, Tietokantapalvelut
PL 26 (Teollisuuskatu 23), 00014 Helsingin yliopisto
Email: muotoa etunimi.sukunimi@helsinki.fi