Tietolinja

Tietolinja
1/1998


PÄÄKIRJOITUS

ARTIKKELIT


UUTISIA,
AJANKOHTAISTA

Helsingin yliopiston kirjasto

Numero 1/1998
ISSN 1239-9132
Helsingin yliopiston kirjaston elektroninen tiedotuslehti

Tapahtumakalenteri

Uutisia, ajankohtaista
  • Nimitysuutisia

    Helsingin yliopiston kirjaston johtokunta on nimittänyt FK Inkeri Salonharjun kirjastotoimen verkkopalvelujen päätoiminnosta vastaavan osastonjohtajan virkaan 1.5.1998 alkaen. Inkeri Salonharju siirtyy tehtävään kirjaston kehittämisjohtajan tehtävästä.

  • Uudet kirjastotilat käyttöön

    Helsingin yliopiston kirjaston tilat laajenevat 1.6.1998 lähtien, kun kirjastokorttelin rakennushistoriallisesti merkittävä Fabiania-rakennus saadaan käyttöön. Uusiin tiloihin sijoittuvat Slaavilaisen ja Amerikka-kirjaston kokoelmat ja palvelut, kirjaston arvokkaiden käsikirjoitusten, Ruotsinvallan aikaisten kirjojen ja karttakokoelmien tutkimustilat, kotimaisen Fennica-aineiston arkistokokoelma ja elektronisen aineiston lukusali. Rakennuksessa sijaitsee myös musiikkikirjasto kirjallisuus-, sävellyskäsikirjoitus- ja nuottikokoelmineen sekä ajanmukaiset musiikin kuuntelulaitteet ja tilat.

  • Tietohuoltokomitean uusi toimikausi alkanut

    Suomen standardisoimisliiton yhteydessä toimiva Tietohuoltokomitea, TK 115, on päättänyt viime vuoden lopussa ensimmäisen 3-vuotistoimikautensa. Komitea on Tietopalveluseuran standardijaoston seuraaja. Uudelle kolmivuotiskaudella 1998-2000 komitean puheenjohtajana jatkaa Inkeri Salonharju Helsingin yliopiston kirjastosta ja sihteerinä toimii Sari RinneSFS:stä. Komiteaan ovat asettaneet edustajansa Eduskunnan kirjasto, Helsingin kaupunginkirjasto, Tampereen ja Turun yliopistojen kirjastot, Tieteellisten seurain valtuuskunta, Kansallisarkisto, Yleisradio, Suomen Ääni- ja Kuvatallennetuottajat ry sekä Tietopalveluseura ja Suomen tieteellinen kirjastoseura yhteisen edustajan. Lisätietoja komitean toiminnasta löytyy osoitteesta http://www.sfs.fi/standard/tk11598.html.

  • Kirjastotilastojen uudistus käyntiin

    Kansainvälinen standardijärjestön, ISOn tekninen komitea, TC 46 Information and Documentation, on käynnistänyt kansainvälisen kirjastotilaston ISO/2789 International Library statistics -standardin uudistustyön 5-vuotistarkistuksen yhteydessä. Etä- ja elektroniset palvelut puuttuvat tilastosta kokonaan, mikä aiheuttaa tavanomaista päivitystä suuremman uudistustarpeen. Tehtävää varten ISO:n teknisen komitean TC46 SC/8 Statistics and Performance Evaluation alaisuuteen on perustettu uusi työryhmä TC/46 SC/8 WG/1, International Library Statistics, johon on nimetty suomalainen asiantuntija Helsingin yliopiston kirjastosta. Tilastouudistusta varten perustetaan suomalainen työryhmä SFS:n tietohuoltokomitean yhteyteen.

  • AMYLI - ammattikorkeakoulukirjastojen työryhmä

    Ammattikorkeakoulu- ja yliopistokirjastojen yhteistyötarpeita ja –periaatteita selvittämään on Helsingin yliopiston kirjaston toimesta asetettu työryhmä. Toimeksiannon kohteina ovat erityisesti Linnea-tietokantayhteistyö, kirjastojärjestelmäselvitykseen liittyvä yhteistyö, yhteistilastot, kansallinen elektroninen kirjasto ja koulutus- ja tiedotus. Työryhmän puheenjohtajana toimii Marja Widenius Kemi- Tornion ammattikorkeakoulusta ja sihteerinä Marit Olander Helsingin yliopiston kirjastosta. Työryhmän jäseninä ovat Arja-Riitta Haarala Tampereen teknillisestä korkeakoulusta, Esa Lempiäinen Satakunnan ammattikorkeakoulusta, Inkeri Salonharju Helsingin yliopiston kirjastosta, Eila Tapio Oulun yliopiston kirjastosta ja Kati Vänttinen Helsingin ammattikorkeakoulusta. Työryhmän määräaika päättyy 31.8.1998.

  • Arkistolaitoksen kirjastot mukaan LINNEA-verkkoon

    Tieteellisten kirjastojen atk-neuvottelukunta on päättänyt kokouksessaan 30.1.1998 laajentaa LINNEA-kirjastojen verkkoa ja ottaa mukaan yhteistyöhön arkistolaitoksen kirjastot, joita on yhteensä seitsemän. Arkistolaitoksen kokoelmien yhteinen nimekemäärä on 300 000 ja kokoelmat edustavat pääosin arkistoalaa ja historian tutkimusta. Kokoelmien saaminen mukaan yhteisluetteloon on merkittävä lisäys humanistiseen tutkimuskirjallisuuteen. Arkistolaitoksen nykyiset luettelot ovat manuaaliset. Yhteistyötä koordinoi Kansallisarkisto ja yhteyshenkilönä toimii informaatikko Elisa Orrman, sähköposti elisa.orrman@narc.fi .

  • Kirjastojen, arkistojen ja museoiden edustaja Suomen UNESCOn viestintäjaostoon

    Suomen UNESCO-toimikunnan viestintäjaostoa on täydennetty vuoden alusta lähtien kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteisellä edustajalla, joksi on nimetty kehittämisjohtaja Inkeri Salonharju Helsingin yliopiston kirjastosta. Jaoston puheenjohtajana toimii professori Ulla-Maija Kivikuru ja sihteerin tehtäviä hoitaa Marja Hiltunen opetusministeriöstä. Vuoden 1997 lopussa Helsingin yliopiston kirjaston arvokas A. E. Nordensköldin kokoelma hyväksyttiin UNESCOn Memory of the World –ohjelmaan.

  • ASSI - uusi asiasanasto-CD-ROM

    ASSI - uusi asiasanasto-CD-ROM muodossa sisältää Yleisen suomalaisen asiasanaston, sen ruotsinkielisen vastineen Allärsin, Musiikin asiasanaston suomen- ja ruotsinkieliset versiot sekä maantieteellisiä paikannimiä. Asiasanojen yhteismäärä on noin 30 000. Sanastossa on graafinen käyttöliittymä ja se toimii Windows95- ja NT-ympäristöissä. ASSI tulee myyntiin kesän aikana. Tilaukset ja lisätiedot puh. 191 22671.

    Uutisia, ajankohtaista

  • Academic Pressin sopimus

    APPEAL-sopimuskausi jatkuu vuoden 1999 loppuun. Sopimusneuvottelujen tulos oli monin tavoin myönteinen. Vuoden 1996 lehdet ovat ilman eri maksua käytettävissä vuoden 1998 ajan ja lehtikohtaiset tilastot aineiston käytöstä toimitetaan vuosittain. Sopimustekstiin tulee pieniä muutoksia koskien maksupäivämäärää ja rahoitusta yleensä. Elektronisen aineiston käyttö kaukopalvelutarkoituksiin osoittautui vaikeaksi neuvottelukysymykseksi. Muutosta sopimustekstiin ei saatu.

    Academic Press konsortio laajenee usealla ammattikorkeakoululla ja tutkimuslaitoksella tänä vuonna. Konsortio koostuu tällä hetkellä yliopistoista, ammattikorkeakouluista ja tutkimuslaitoksista. Myös muun tyyppiset organisaatiot voivat liittyä konsortioon. Lisätietoja FinELibin sivulta: http://www.lib.helsinki.fi/finelib/appeal.html .

    Academic Press tiedotus- ja koulutustilaisuus pidetään 20.5.1998 klo 9-12. Osoite: Unioninkatu 35, Auditorio. Tilaisuus on maksuton. Ei ennakkoilmoittautumista.

  • URN-tunnusten jakelu aloitettu

    Helsingin yliopiston kirjasto on aloittanut maanantaina 4.5.1998 verkossa olevien elektronisten julkaisujen identifiointiin tarkoitettujen URN- eli Uniform Resource Name -tunnusten jakelun. Palvelu on ilmainen ja tarkoitettu kaikille suomalaisille, jotka haluavat identifoida verkkojulkaisunsa. URN-tunnuksia rakentava ohjelmisto löytyy osoitteesta http://www.lib.helsinki.fi/cgi-bin/urn.pl .

    URN-tunnukset perustuvat kansallisbibliografian ID-numeroon, jonka sovellusaluetta näin laajennetaan oleellisesti entisestä. NBN-tunnuksen syntaksi URN-käytössä on sovittu HYK:in ja IETF:n URN working groupin välisissä neuvotteluissa. Ratkaisu on luonnollisesti globaali eikä kansallinen. URN-jakelu aloitetaan Ruotsissa lähes samaan aikaan kuin täällä, ja myös Die Deutsche Bibliothek on kiinnostunut asiasta. Eva-projektin tutkija Kaisa Kaunosenarvion mukaan palvelu on toistaiseksi koko Internetissä ensimmäinen laatuaan, mutta ei varmastikaan viimeinen.

    HYK:in palvelimelta on maanantaista lähtien jaettu yleisölle tunnisteita lähtien numerosta 981000. Tuhat ensimmäistä tunnistetta lähtien arvosta 980000 on varattu kirjaston sisäiseen käyttöön. Generaattori myöntää yhteen IP-osoitteeseen enintään kymmenen tunnistetta vuorokaudessa.

    Ohjelman käyttöopas, joka kertoo siitä miten URN-tunnuksia ylipäätään tulisi hyödyntää, sekä siitä, miten tunnukset tallennetaan identifioitaviin julkaisuihin, on luettavissa osoitteessa http://www.lib.helsinki.fi/meta/URN-opas.html.

    Niille, jotka haluavat perehtyä tarkemmin elektronisten julkaisujen identifiointiin yleensä, Juha Hakala on kirjoittanut tähän Tietolinjan numeroon asiasta laajemman artikkelin ( http://www.lib.helsinki.fi/tietolinja/0198/ident.html).

    Juha Hakala oli mukana HYK:stä laatimassa URN-generointiohjelman spesifikaatiota osana Nordic metadata -projektia. Alkuperäisen ohjelman toteuttivat Mattias Borell ja Mårten Berggren Lundin yliopiston kirjaston NetLab-yksiköstä. Suomalainen versio käännöksineen on Kaisa Kaunosen käsialaa.

    URN-käyttö tulevaisuudessa

    URN-tunnuksista sinänsä ei ole kovin paljon hyötyä ilman mahdollisuutta hakea niiden perusteella julkaisujen ajantasaiset URL-tiedot. Kirsti Lounamaa CSC-Tieteellinen laskenta Oy:stä on ohjelmoimassa tätä piirrettä Nordic Web Index -ohjelmaan, jonka suomalainen versio indeksoi verkkodokumentteja kotimaisilta Internet-palvelimilta.

    NWI- pohjainen resoluutiopalvelu korvataan aikanaan Internetin yleisellä URN-resoluutiopalvelulla. Sen avulla voi tulevaisuudessa kirjoittaa WWW-selaimen Location-ikkunaan URL-tunnuksen asemesta URN-tunnuksen. On kuitenkin todennäköistä että yleisen URN-resoluutiopalvelun rakentamiseen menee vielä muutama vuosi, ja siksi NWI:n käyttö on hyvä väliaikaisratkaisu.

    Lisätietoja:
    Kaisa Kaunonen
    Helsingin yliopiston kirjasto
    email: Kaisa.Kaunonen@Helsinki.Fi
    Juha Hakala
    Helsingin yliopiston kirjasto
    email: Juha.Hakala@Helsinki.Fi

  • Uusi VTLS-tukihenkilö

    Uutena Suomen VTLS-tukihenkilönä aloittaa 4.5.1998 Trina Winant. Toivotamme VTLS INC:istä Blacksburgista tulevan Winantin tervetulleeksi, ja toivomme että yhteistyö kirjastojen ja VTLS of Finlandin välillä muodostuu tuloksekkaaksi. Trina Winantilla on usean vuoden kokemus työskentelystä VTLS:n päämajassa, missä hänen vastuualueisiinsa on kuulunut mm. lainaus. Winant tulee Eduskunnan kirjastoon siirtyneen Päivikki Karhulan työn jatkajaksi puolivuotiskaudeksi. Kiitokset Päivikille hänen monivuotisesta työstään LINNEA-kirjastojen tukena. VTLS of Finlandin teknisenä tukihenkilönä toimii Peter From.

    Yhteystiedot: Peter From, VTLS of Finland Oy
    Teollisuuskatu 23-25, 00510 HELSINKI
    puhelin (09) 701 3048, fax (09) 701 3173,
    sähköposti vtls_pf@cc.helsinki.fi.

Uutisia, ajankohtaista

  • MUISTI julkistettiin

    Kirjastojen, arkistojen ja museoiden digitoituihin kokoelmiin on yhteinen pääsy MUISTI-tietokannan kautta (http://www.lib.helsinki.fi/memory/muisti.html). Tämän vapaassa verkkokäytössä olevan palvelun tuottajina ovat Helsingin yliopiston kirjasto, Kansallisarkisto, Museovirasto, Suomalaisen kirjallisuuden seura sekä Åbo Akademin ja Turun yliopiston kirjastot. MUISTI päättyi pilottiprojektina ja varsinainen palvelu julkistettiin 20.4.1998 Helsingin yliopiston kirjastossa järjestetyssä tilaisuudessa. Ohjelmassa oli kansallisten muistiorganisaatioidemme johtajien puheenvuorot. Ylikirjastonhoitaja Esko Häkli, Kansallisarkiston pääjohtaja Kari Tarkiainen , Museoviraston pääjohtaja Henrik Lilius ja SITRAn pääsihteeri Antti Rainio esittivät kukin katsauksen tietoyhteiskunnan kehityksestä oman alueensa näkökulmasta. Samassa yhteydessä julkistettiin myös Helsingin yliopiston kirjaston uusi kuvatietokanta HELMI.

  • ELAG-seminaari Hollannin kansalliskirjastossa

    ELAGin 22 seminaari järjestettiin 25.-27.3.1998 Hollannin kansalliskirjastossa Haagissa. Seminaarin teemana oli Object Oriented Approaches ja osallistujia oli n. 70 lähes kaikista Euroopan maista. Helsingin yliopiston kirjastoa seminaarissa edusti Inkeri Salonharju, joka myös toimi työryhmän vetäjänä aiheena The Role of Libraries in Electronic Publishing. Seminaarin ohjelma oli varsin teknispainotteinen. Aiheinaolivat mm. objektiorientoituneet järjestelmät, Java, elektroninen julkaiseminen ja kokoelmien digitointi pitkäaikaista säilytystä varten. Paikallisia hankkeita ja järjestelmiä esiteltiin laajasti, ja mukana olivat mm. NEDLIB, PICA, Geac ja DELICATE. Keskustelua herätti myös ECUP+ projektia edustavan Emmanuella Giavarren esitys eurooppalaisen tekijänoikeuslainsäädännön kehityksestä. Ensi vuoden seminaarin aiheena on Managing Multimedia Collections. Aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin.
    Lisätietoja seminaarista: http://www.konbib.nl/coop/elag/elag98/

  • VTLS International Users' Group meeting

    VTLS International Users' Group Meeting järjestettiin tänä vuonna kolmannen kerran, 6.-9.4.1998, kokouspaikkana Blacksburg, Virginia, VTLS:n kotikaupunki. Kokouksen yhteydessä pidettiin 7th Annual Library Infotech Conference sekä Virtua-seminaareja.

    Konferenssin aiheena olivat digitaaliset kirjastot ja digitaalinen kaupankäynti, ja nimekkäiden puhujien joukossa olivat mm. Dr. Clifford A. Lynch ja Dr. Vinod Chachra. Nelipäiväiseen kokoukseen oli saapunut lähes 150 osanottajaa eri puolilta maailmaa: Euroopasta, Australiasta, Lähi-Idästä , Aasiasta, Väli-Amerikasta ja luonnollisesti Yhdysvalloista.

    Suomesta kokoukseen osallistuivat Annu Jauhiainen ja Thomas Roos Helsingin yliopiston kirjaston Linnea-palveluista. Kokouksessa oli suuren mielenkiinnon kohteena Virtuan tilanne, mutta myös VTLS-94:stä ja varsinkin VTLS-97:stä keskusteltiin ja saatiin tärkeätä tietoa. Yhteisluetteloiden käyttäjät kokoontuivat ja perustivat Union Catalog-työryhmän, jonka puitteissa on tarkoitus yhtenäistää eri maissa käytössä olevia erilaisia yhteisluetteloita ja suunnitella yhdessä, millainen yhteisluettelon tulisi olla. Kokouksen yhteydessä avattiin VTLS:n uudet toimitilat virallisesti ja arvovaltaisen vierasjoukon läsnäollessa.
    Lisätietoja kokouksesta: http://www.vtls.com/ug98/index.htm

    Uutisia, ajankohtaista

  • Yliopistokirjastojen ja atk-keskusten johtajien neuvottelupäivä Tampereella 26.3.1998

    Neuvottelupäivän teemana oli "Matkalla elektroniseen oppimisympäristöön”. Aiheesta alustivat johtaja Matti Lähdeoja Opetusministeriöstä, professori Sara von Ungern-Sternberg Åbo Akademista ja atk-erikoistutkija Jarmo Viteli Tampereen yliopistosta. Muita keskusteluaiheita olivat kirjastojärjestelmäprojekti pääsuunnittelija Annu Jauhiaisen alustuksen pohjalta, Kansallisen elektronisen kirjaston hanke FinELib suunnittelija Kristiina Hormia-Poutasen esittelemänä, CSC-Tieteellinen laskenta Oy:n kehittämishankkeet Mainari, Nordic Web Index ja kielitietokantaprojekti, Helsingin yliopiston kirjaston koordinoima EVA -hanke atk-erikoistutkija Juha Hakalan esitelemänä sekä Tampereen yliopiston Tietoarkistoprojekti, joka tähtää yhteiskuntatieteellisen data-arkiston perustamiseen.

  • Yliopistokirjastojen johtajien kokous 27.3.1998

    Tampereen neuvottelupäivillä yliopistokirjastojen johtajat pitivät kokouksen, jossa keskusteltiin alustusten pohjalta kirjastostrategioista. Kirjastonjohtaja Tuulikki Nurmisen lisensiaattityön esittelystä syntyi vilkas keskustelu, jonka perusteella kokous päätti, että yliopistokirjastojen neuvosto lähettää kirjelmän rehtorien neuvostolle ja opetusministeriön työryhmälle (Linna 1 ). Ylikirjastonhoitajat Päivi Kytömäki, Kai Ekholm ja Hannele Soini esittelivät strategioita eri näkökulmista. Kirjastonjohtaja Riitta Huuhtanen kertoi Kuopion yliopistoon perustettavasta informaatiopalvelukeskuksesta.

    Kirjastojärjestelmähankkeen valintakriteereistä käydyn keskustelun tuloksena päätettiin, että järjestelmävalinnan kriteereistä tehdään päätös yliopistokirjastojen johtajien kokouksessa Lappeenrannan neuvottelupäivien yhteydessä 7.-8.5.1998. Kokous valtuutti kansalliskirjaston järjestämään tarjouskilpailun. Yliopistojen rehtoreille päätettiin lähetetään vielä kirje, jossa pyydetään yliopistojen valtuutusta kansalliskirjastolle. Lisäksi päätettiin, että VTLS-työryhmät osallistuvat järjestelmien koekäyttöön ja evaluointiin aktiivisesti ja kirjastonjohtajat lupasivat antaa kohtuullisen työpanoksen tätä tehtävää varten. Jatkuvuuden turvaamiseksi tänä vuonna päättyvää työryhmien toimikautta päätettiin jatkaa vuodella. Lisäksi sovittiin, että perustetaan systeemi- ja tilastotyöryhmät.

    Atk-erikoistutkija Juha Hakala kertoi MARC-tietueiden kopioinnista luettelointityössä niin nykyisessä VTLS-luetteloinnissa kuin uudessakin järjestelmässä http://www.lib.helsinki.fi/z3950/kopiointi.html .

    Suomen yliopistokirjastojen neuvoston toimikautta päätettiin jatkaa tämän vuoden loppuun, koska neuvosto toimii myös kirjastojärjestelmähankkeen johtoryhmänä. Kokous valitsi uudeksi toimikaudeksi vuosille 1999-2000 neuvoston jäseniksi Marja Engmanin, Riitta Huuhtasen, Esko Häklin, Eeva-Liisa Lehtosen, Vuokko Palosen ja Hannele Soinin.

    Yliopistokirjastojen yhteisesti palkkaaman yhteistyösihteerin työsuhdetta päätettiin jatkaa kahden vuoden ajan 30.6.2000 asti.

    Kokous hyväksyi elektronisen aineiston lisenssiperiaatteet ( http://www.ub.rug.nl/html/licensing.html) , joita voidaan myöhemmin täydentää uudella tiedolla. Lisäksi sovittiin, että Helsingin yliopiston kirjasto jatkaa neuvotteluja VTLS-tietokantojen www-käyttöliittymän, Hyperlib-ohjelman tuen järjestämisestä.

    Lisätietoja Marit Olander@helsinki.fi, kokousmuistio: http://www.lib.helsinki.fi/hyk/kt/neuv273m.html




Copyright: Helsingin yliopiston kirjasto. Aineistoa lainattaessa lähde on mainittava.

Tietolinja 1/98