HYVÄ SUOMALAISMENESTYS EU:N KIRJASTO-OHJELMAN TARJOUSKILPAILUSSA

Inkeri Salonharju
Yhteistyösihteeristö

Neljännen puiteohjelman ensimmäinen kirjasto-ohjelman tarjouskilpailu umpeutui 15 kesäkuuta. Hakemuksia jätettiin yhteensä 114, joista 94 täytti muodolliset kriteerit ja arvioitiin kirjasto-ohjelmassa. Arvioinnit suoritti asiantuntijapaneeli, jossa oli edustajat kaikista jäsenmaista. Kuhunkin hankkeeseen paneutui kolme riippumatonta arvioijaa ja tulokset käsiteltiin vielä toimintalinjakohtaisissa paneeleissa ja lopuksi kaikkien arvioijien yhteispaneelissa. Arviointi vaikutti erittäin laadukkaalta kireistä aikatauluista huolimatta. Varsinainen arviointityö tehtiin pohjoismaalaisten harmiksi juhannusviikolla juhlapäiviä huomioimatta.
Vaikka arvioinnin tulokset olivat valmiit jo alkukesällä, kesti varsinainen päätöksenteko komiteoissa syyskuun puoliväliin saakka. Tämän jälkeen komissio on käynnistänyt verkkaisesti neuvottelut hyväksyttyjen tarjoajien kanssa, mutta kaikille tarjouskilpailun osallistujille ei vieläkään ole tiedotettu tuloksista. Tästä syystä myöskään yhteistyösihteeristö ei ole voinut kiirehtiä tiedottamisessa.
Komission budjetti hakukierroksella oli 15 MECU:a ja hakemusten yhteinen tukitarve oli 126 MECU:a, eli budjettikehys ylittyi kahdeksankertaisesti. Tarjouksista hyväksyttiin varsinaisiksi tutkimushankkeiksi 14 (15%), tukihankkeiksi 6 (6%) ja varattiin toteutettavaksi 10 (11%), mikäli varoja on käytettävissä, esimerkiksi jonkun tutkimushankkeen sopimusneuvottelujen kariuduttua. Hyväksymisprosentti oli 32%. Kaikkien hankkeiden budjetteja karsittiin erittäin raskaasti, keskimäärin puoleen anotusta summasta.
Suomalaisia oli mukana 9 tarjouksessa (9%), joista hyväksyttiin tutkimusprojektiksi 1, tukihankkeeksi 1 ja varauslistalle 2 hanketta. Yhteensä siis suomalaisosallistujia oli neljässä sijoittuneessa hankkeessa ja onnistumisprosentti oli näin 44%, mikä on hyvä. Neuvottelut kuitenkin vasta ratkaisevat, ketkä ovat mukana lopullisissa hankkeissa.

Suomalaishankkeet

Suomalaisten käyntiin panema hanke ILIAS, Improving library and information skills of young users, menestyi arvioinneissa hyvin, mutta päätettiin yhdistää toiseen, saksalaisvetoiseen lasten kirjastopalveluihin liittyvään projektiin, CHILLYyn. Projektin uusi nimi, European Virtual Children's Library kuvaa myös hankkeen sisällöllisten painopisteiden muutosta. Neuvotteluihin osallistuvat suomalaisosapuolet ovat Helsingin yliopisto/Koulun tietotekniikkakeskus, Vantaan kaupunginkirjasto, EVITech ja Kuntaliitto.
Yleisten kirjastojen osallistumisaktiivisuutta eikä tarjousten tasoa pidetty tarjouskierroksella riittävän hyvänä, ja tästä syystä on käynnistetty yhteistyö forum PubliCA, The Concerted Action for Public Libraries. Tavoitteena on parantaa yleisten kirjastojen yhteistyömahdollisuuksia telematiikan hyväksikäytössä Euroopan tasolla. Mukana on yleisiä kirjastoja eri EU-maista ja Suomen edustaja on Helsingin kaupunginkirjasto. Suomelta odotetaan hankkeessa aktiivista panosta, koska yleisten kirjastojemme automaatiotaso on kansainvälisestikin arvioituna korkea.
Käynnissä oleva kansalliskirjastojen tukihanke, CoBRA, Computerised Bibliographic Record Actions sai kahden vuoden jatkorahoituksen ja sitä on laajennettu elektronisen julkaisemisen edistämiseen. Suomen edustaja on Helsingin yliopiston kirjasto.
Varauslistalle päätyneet hankkeet olivat VTT:n koordinoima BALTICSEAWEB, Geographical user interface network-based Baltic marine environment information system, jonka tavoitteena on luoda graafinen käyttöliittymä alueellisen tietokannan käyttäjille. Toinen hanke oli SELENIUM, Superhighway education for libraries in electronic networking of information using multimedia. Sisältönä on verkkokäyttöinen koulutuspaketti kirjastonhoitajille. Koordinoija on Englannista ja suomalaiskumppanit Tampereen yliopisto, Tampereen kaupunginkirjasto sekä Vaasan yliopiston kirjasto ja Vaasan kaupunginkirjasto. Varauslistalla olevien hankkeiden toteutusmahdollisuudet ovat kuitenkin pienet.

Uusi haku - uudet mahdollisuudet

Joulukuuksi suunniteltu kirjasto-ohjelman rajoitettu haku on peruttu, ja ensi vuoden tarjouskilpailun aikataulu on vielä päättämättä. Haku avautuu joko kesä- tai syyskuussa. Nyt hankkeilla, jotka eivät edellisellä kierroksella läpäisseet, on hyvät mahdollisuudet korjata evaluoinnin esiintuomat puutteet, ja osallistua seuraavaan hakuun. Myös uudet hankkeet kannattaa käynnistää mahdollisimman ajoissa, koska saatujen kokemusten mukaan projektiehdotuksen tekeminen ja yhteistyökumppaneiden etsiminen vaativat lähes aina ennakoitua enemmän resursseja ja aikaa.
Lisätietoja kirjasto-ohjelmasta: Yhteistyösihteeristö, puhelin (90) 7084 4396, sähköposti Inkeri.Salonharju@Helsinki.fi. Uutisia http://www.cordis.lu ja http://www.echo.lu.

9

tietolinja 4/95     8.12.1995