Tietokantojen käyttöhinnastot vuodelle 1996

Riitta Lehtinen

TKAY:ssä on kuluvan vuoden aikana seurattu LINNEA-yhteisjärjestelmän tietokantojen käyttöä kasvavalla mielenkiinnolla - aluksi uteliaina ja hiukan jännittyneinäkin, loppuvuodesta iloisina runsaasta käytöstä. Toivottavasti myös käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä tietokantojen antiin.
LINDA näyttää vakiinnuttaneen asemansa ja sen käytöstä on sopimus jo n. 300 käyttäjäorganisaation kanssa. Artikkelitietokanta ARTOn käyttö on myös kasvanut tasaisesti. Yleisten kirjastojen yhteisluettelotietokanta MANDA on ollut koekäytössä, koska perustamisvaihe jatkuu edelleen. Vuoden 1996 alusta se siirtyy varsinaiseen tuotantokäyttöön. Toivomme tietenkin, että sen suosio on samaa luokkaa muiden LINNEA-tietokantaperheen jäsenten kanssa. Sekä ARTOn että MANDAn hinnoittelussa seuraamme tarkkaan käyttölukuja, koska kumpaakaan ei subventoida budjettivaroin.
Vuoden 1996 hinnastot on juuri postitettu kaikille käyttäjille. Hintoja arvioitaessa olemme olettaneet, että käyttö jatkuu vähintään yhtä runsaana. Siksi olemme jälleen kerran laskeneet hintoja. Vuoden 1995 hinnat olivat n. 8-10% alemmat kuin vuonna 1994; nyt alennamme aikaveloitukseen perustuvia hintoja noin 5-10%. Olkoon tämä tieto vaikkapa joululahjamme teille tietokantojen käyttäjille!
Hintoja on myös yhdenmukaistettu siten, että sekä aikaveloitteinen että vuosimaksuun perustuva käyttö on samanhintaista riippumatta tietokannasta. Lisäksi voi vuonna 1996 vuosimaksuun valita mahdollisuuden käyttää yhtä tietokantaa tai vuoronperään kahta tai kaikkia kolmea tietokantaa. Jos siis esim. kirjastossa henkilökunnan päätteeltä halutaan avata yhteys tarpeen mukaan LINDAan, MANDAan tai ARTOon, se on edullisempaa 15.000 markan vuosimaksulla kuin tekemällä erillinen vuosimaksuun perustuva käyttösopimus erikseen kustakin tietokannasta.
Kirjasto voi saada nyt myös vuosimaksuun perustuvan käyttäjätunnuksen, jolla asiakkaiden käyttöön sijoitetulta päätteeltä tai mikrotietokoneelta voidaan avata yhteys vuoronperään mihin tahansa em. kolmesta tietokannasta. Tätä yhteyttä ei katkaista, vaikka päätteellä ei olisikaan käyttöä.
Uutena tietokantana avataan ensi vuonna koekäyttöön musiikkitietokanta VIOLA. Se on käynnistynyt arvioitua hitaammin, mutta sen hyväksi tähän mennessä tehty perustyö heijastuu varmasti tietokannan laatuun ja sitä kautta hyödyttää käyttäjiä. Koekäytön alkamisesta kerromme tarkemmin seuraavassa Tietolinjan numerossa.

4

tietolinja 4/95     8.12.1995