9th VTLS European Users' Group Annual Meeting Bern, Switzerland, 18th - 20th October, 1995

Riitta Lehtinen

Sveitsi on yksi uusimmista eurooppalaisista VTLS-maista. Siellä on VTLS käytössä kansalliskirjastossa Bernissä ja lisäksi ranskankielisen alueen RERO-kirjastot ovat aloittaneet VTLS:n käyttöönoton omaan verkkoonsa kuuluvissa kirjastoissa.
Sveitsiläiset olivat hoitaneet järjestelyt ennennäkemättömän hyvin! Laitteita "roudattiin" paikalle silloinkin, kun niitä ei ollut osattu etukäteen pyytää. Tässä yhteydessä kannattaa muistaa, että Kansalliskirjasto viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan ja kokouksemme oli sovitettu muiden juhlallisuuksien lomaan.
Kokouksesta on jälleen tulossa Proceedings, jossa on kaikki esitykset ja yhteenvedot. Otan siis esille vain joitakin yleisiä asioita:
* Kokoukseen oli ilmoittautunut 90 osanottajaa 10 maasta. Jakautuma maittain oli seuraava: Suomi (15), Ruotsi (14), Espanja (12), USA (6), Ranska (4), Skotlanti (3), Puola (3), Venäjä (3) ja Saksa (1). Isäntämaasta Sveitsistä oli tietenkin eniten, peräti 30 osanottajaa.
* Keskiviikko oli varattu VTLS-koulutukseen. Valittavina oli puolen päivän mittaisia kursseja seuraavista aiheista: Information access and library networking, VTLS statistics, Cataloging practices ja Z39.50 standard.
* Torstaina oli varsinainen vuosikokous eli Business meeting sekä prof. Bernard Levrat'n esitys ATM:stä ja sen merkityksestä kirjastoille. VTLS:n johtaja Vinod Chachra kertoi VTLS:n kehityslinjoista.
* Keskusteluryhmien kokouksille oli varattu torstai-iltapäivä ja perjantain aamupäivä. Ryhmiä oli tarjolla runsaasti: Acquisitions, Cataloguing, Circulation control, Management of automation, OPAC/Keyword, Serials, Statistics ja Systems management.
* Perjantaina kukin maa kertoi lyhyesti omasta kirjastoverkostaan. Olin tietenkin ylenmäärin ylpeä, kun sain kertoa Suomen osuudessa, että FUNET-verkkoa päivitetään parhaillaan ATM-tasolle. Osuva sattuma oli tietenkin se, että edellisenä päivänä prof. Levrat'n esitys oli koskenut juuri ATM:ää.
* Viimeisenä kohtana ohjelmassa olivat keskusteluryhmien raportit. Ryhmien vetäjät olivat uurastaneet raportin laatimisessa, mutta sveitsiläisten rautainen organisointikyky näkyi niissäkin: jotkut olivat käyttäneet paikallisia tekstinkäsittelyohjelmia tai jopa sihteereitä apuna tyylikkään yhteenvedon tulostamisessa kalvolle.
Mitä sitten tapahtui varsinaisen ohjelman lisäksi? Euroopan käyttäjäryhmän hallitus kokoontui kaksi kertaa - keskiviikkoiltana ja lauantaiaamuna. Asialistat olivat pitkiä ja keskustelu joistakin asioista perusteellista. Yhdessäoloon vapaammissa merkeissä oli mahdollisuus joka ilta. VTLS:n ja Kansalliskirjaston lisäksi järjestäjät olivat saaneet joukon kirjastoalaan liittyviä yrityksiä esittelemään tuotteitaan pieneen näyttelyyn sekä lisäksi sponsoroimaan vastaanoton yhdeksi illaksi. Lauantaiksi oli järjestetty opastettu kaupunkikierros ja käynti taidemuseossa - valitettavasti istuin juuri silloin hallituksen kokouksessa. Lauantai-illan ja koko kokouksen kruunasi yhteinen illanvietto kodikkaassa seurakuntakeskuksen salissa. Muutama kansalliskirjaston nuori virkailija yhdessä parin tuttavansa kanssa tarjoili meille suussasulavan Raclette-illallisen. Tunnelma pitkien pöytien ääressä oli lämmin eikä se johtunut pelkästään kuumasta juustosta! Eurooppaan on muodostunut "VTLS-käyttäjien perhe", johon on mukava kuulua.

22

tietolinja 4/95     8.12.1995