Vuosi MANDAN kanssa

Maija Kanerva

Tampereen kaupunginkirjasto - Pirkanmaan maakuntakirjasto Tampereen kaupunginkirjaston aineistorekisteritiedot vietiin MANDA- tietokantaan alkuvuodesta 1995. Rekisteritietoja on täydennetty kahteen kertaan: keväällä ja syksyllä.
Kaukopalvelu on ollut suorastaan innoissaan MANDAn tulosta. Tulleiden kaukopalvelutilausten tarkistustyö on muuttunut olennaisesti paremmaksi. Voi vain kauhulla muistella 18 mikrokorttisarjaa, joita päivät pitkät tihrusteltiin. Nyt mikrokorteista on oikeastaan enää käytössä Helsingin seudun Pääsky-luettelo, jonka tilanne on vuodelta 1994.
MANDAn rinnalla pitää tietenkin muistaa LINDA. Näistä kahdesta tietokannasta löytyy nykyään paikannus n. 75 prosenttiin yli tuhannesta tulevasta kaukopalvelutilauksesta kuukaudessa. Loput tilaukset tarkistellaan Libriksestä, Bibsysistä tai vanhoista yhteisluetteloista (aineisto on yleensä vanhaa tai sitä ei löydy Suomesta).
Kaukopalvelussa MANDAa käytetään pääasiassa aineiston paikannukseen ja tiedonhaussa toimitaan vain perushauilla: nimeke, tekijä, vapaasana tai ISBN. Suurinta haittaa viitteiden tulkkauksessa tuottavat vanhemmat viitteet, joista ei selviä, onko kyseessä kirja, CD-levy, kasetti, kielikurssi vai jotakin muuta. Samoin saman tietueen hiukan toisistaan poikkeavat luettelointitiedot saavat aikaan joskus ison määrän tuplia, jotka kaikki pitää huomata. Nimekehaku on käytännöllisin, sillä sen avulla löytyvät myös saman tietueen tekijä pääsanana luetteloidut viitteet. Tekijänmukainen haku taas ei tuo tulokseen mukaan saman tietueen nimekkeen mukaan luetteloituja viitteitä. Yleensä haku on toistettava eri perustein, jotta mahdollisimman monella tavalla luetteloidut viitteet saisi tietoonsa.
MANDAssa tiedontuottajana mukanaolo on tietenkin lisännyt Tampereelle muualta kuin Pirkanmaalta tulevien kaukopalvelutilausten määrää. Noin puolet tilauksista tulee Pirkanmaan ulkopuolelta, ja toimitusprosentti on MANDA-tarkistuksista johtuen hyvä n. 80 %.
Minne tilauksia sitten välitetään Tampereelta? Useimmiten osoite ratkeaa MANDA- tai LINDA-tarkistuksen jälkeen. Jos sama kirjasto esiintyy usean tilauksen kohdalle, laitetaan tilaukset samaan kuoreen ja yleisimmin esiintyvään kirjastoon. Kriteerinä saattaa olla esim. tilaajakirjaston lähellä oleva maakuntakirjasto tai sitten halutaan kokeilla uusinta MANDA-kirjastoa. Kaukopalvelumaksuja perivät kirjastot (Turku ja Rovaniemi) karsiutuvat useimmiten pois, ja näiden mukanaolo MANDAssa taitaakin useimmiten tuntua aika turhalta. Tässä kohdin vastavuoroisuuden periaate yleisten kirjastojen kaukopalvelussa ei tietenkään toimi. Emme ole kuitenkaan asettamassa Turun tai Rovaniemen maakuntakirjastoalueiden kuntien kirjastoja kaukolainausboikottiin tai palvelujamme näille maksullisiksi.
Jos MANDAn haluttaisiin toimivan laajemmin tiedonhakuvälineenä eikä pelkästään paikannusvälineenä, tulee esille aikamoisia ongelmia monenlaisten luettelointitapojen takia. Eri kirjastojen tietokannoissa on omat erikoispiirteensä. Tässä vain esimerkkinä Tampereen aineistotietojen kummallisuuksia: asiasanoja ei ole ollenkaan ennen vuotta 1992 hankitussa aineistossa, ensimmäisissä päivityksissä mukaan meni tuhansia hankintavaiheessa olevia tietueita joissa saattaa olla hyvin puutteelliset tiedot, lehtivuosikertatietoja ei yleensä löyty sillä niihin ei ole merkitty niteitä eikä ohjelma poimi tällaisia tietueita mukaan siirtoaineistoon (tiedot löytyvät kyllä LINDAsta NOSP-tietojen kautta) ja osa vanhinta käsikirjaston aineistoa sekä mikrofilmeistä on kokonaan viemättä rekisteriin. Yksi kummallisuus ovat osakohteet, jotka nyt eivät MANDAan tallennu. Mutta parin vuoden ajan kirjastossamme vietiin monografiaformaattiin osakohteet huomautuskenttään ja nämä tiedot löytyvät MANDAsta! Mitä kummallisuuksia mahtaa olla muiden kirjastojen rekistereissä? Toimiakseen luotettavana tiedonhakuvälineenä MANDA tarvitsisi siis paljon siivousta ja täydennystä.
MANDAsta on paikannusvälineenä varmasti suuri hyöty kirjastoille kunhan tiedontuottajiksi liittyy enemmän kirjastoja. Maakuntakirjastojen kautta tilausten kierrättäminen tuntuu ihan turhalta kun kirjastot voivat itse paikantaa kaukopalvelutilauksensa. Uskon, että MANDAn käyttö lähivuosina laajenee, toivottavasti myös muissa kuin yleisissä kirjastoissa. Kokemustemme mukaan noin puolet kaukopalvelutilauksista on paikannettavissa sekä MANDAsta että LINDAsta. Mikä estäisi toivomasta MANDAa ja LINDAa yhteen? Ja mikä estäisi kuvittelemasta rekisteriä vaikka Internetissä toimivaksi valmiina linkkeineen kaikkiin tiedontuottajakirjastoihin saatavuustietojen tarkistuksia ja online-varauksen jättöä varten. Vai onko edessä sama kauhukuva kuin mikrokorttien kanssa: kysytyn kurssikirjan kohdalla epätoivoinen virkailija tarkistaa tilauksen saatavuustiedot yli 20 kirjaston rekisteristä ja kaikki kappaleet ovat lainassa!

10

tietolinja 4/95     8.12.1995