Tietolinja

Tietolinja
2/1999


PÄÄKIRJOITUS

ARTIKKELIT


DEDICATE kouluttaa tiedon taitojen kouluttajia

Irma Pasanen-Tuomainen


DEDICATE-projektissa koulutetaan tiedon taitojen kouluttajia etäopetuksen avulla ja hankkeen yhteydessä pyritään kehittämään etäopetuksessa tarvittavia tukimuotoja sekä kurssilaisten että heidän opettajiensa näkökulmasta. Projekti aloitettiin virallisesti toukokuussa 1998 ja se päättyy syksyllä 1999. Hankkeen taustalla on projektiin osallistuvien yliopistojen ja kirjastojen pitkään jatkunut yhteistyö, jonka merkitys projektin toteutumiselle on ollut suuri.

Teknillisen korkeakoulun kirjasto on mukana kehittämässä tiedon taitojen etäopetukseen liittyvää koulutusta EU:n kirjastojen telematiikkaohjelman hankkeessa nimeltä DEDICATE - Distance Education Information Courses with Access Through Networks.

Englannin kielen käsitteelle Information Literacy, joka muodostaa DEDICATE-projektin ytimen, ei liene vielä olemassa virallista suomenkielistä käännöstä. Käsitteen tarkoittamaa kykyä löytää, arvioida, käyttää ja välittää tietoa sen kaikissa muodoissa voisi ehkä yleistäen kutsua tiedon taidoiksi. Näiden taitojen opiskelussa yhdistyvät kirjaston käyttäjäkoulutus, tietokoneen käyttö työvälineenä, median käyttö, teknologian osaaminen, etiikka, kriittinen ajattelu ja viestintätaidot.

DEDICATE-projektissa koulutetaan tiedon taitojen kouluttajia etäopetuksen avulla ja hankkeen yhteydessä pyritään kehittämään etäopetuksessa tarvittavia tukimuotoja sekä kurssilaisten että heidän opettajiensa näkökulmasta. Projekti käynnistyminen myöhästyi muutaman kuukauden ja tästä aiheutui hankaluuksia suunniteltuun aikatauluun. Viimein toukokuussa 1998 projekti aloitettiin virallisesti ja se päättyy syksyllä 1999. Hankkeen taustalla on projektiin osallistuvien yliopistojen ja kirjastojen pitkään jatkunut yhteistyö, jonka merkitys projektin toteutumiselle on ollut suuri. Jo syksyllä 1995 valmistelimme Nordinfon tuella pohjoismaisten ja Baltian maiden teknillisten yliopistokirjastojen johtajien tapaamista verkossa tapahtuvaan yhteistyöhön ja käyttäjäkoulutukseen liittyen 1. Tapaaminen toimikin eräänlaisena katalyyttina DEDICATE-projektille. Hanke-ehdotuksen edetessä komissiossa sieltä ehdotettiin mukaanotettavaksi lisäpartneriksi Puolan Torunissa sijaitsevan Nicholas Copernikus yliopiston tiedonhallinnan koulutuskeskusta, muut projektiin osallistuvat olivat siis toisilleen jo vanhoja tuttuja.

Projektin työvälineinä käytetään kahta aiemmin kehitettyä tuotetta. Into Info on EU:n rahoittaman EDUCATE -projektin lopputuote, interaktiivinen etäopetusohjelma teknistieteellisen tiedonhaun ja tiedonhankinnan koulutukseen. Se sisältää eri tekniikan alueille laadittuja kokonaisuuksia, joissa kussakin on käsitelty alan tiedonlähteitä, tiedonvälitystä ja systemaattista tiedonhakua. Tämä Chalmersin teknillisen korkeakoulun tuotteistama etäopetusohjelma on ollut integroituna osana TKK:n kirjaston omaa verkossa olevaa koulutusta jo usean vuoden ajan - http://www.hut.fi/Yksikot/Kirjasto/Palvelut/Koulutus.

Toinen työväline on FOCUS-konferenssiohjelmiston ympärille laadittu oppimis- ja opiskeluympäristö. FOCUS on englannissa kehitetty räätälöitävissä oleva ohjelmisto, joka DEDICATE-kurssin yhteydessä sisältää kaikille yhteisen keskustelu- ja kurssialueen, kalenterin sekä tutoreille varatun alueen. Sheffieldin yliopiston informaatiotukimuksen laitos on aikaisemmin eLib ohjelman hankkeessa kehittänyt etäopetuksen tukea tähän ohjelmistoon liittyen.

Projektissa kehitetty tiedon taitojen kurssi tarjoaa osallistujille, tuleville tiedon taitojen kouluttajille mahdollisuuden hankkia käytännön kokemuksia sekä systemaattisesta tiedonhausta ja -hankinnasta että tiedon taitoja koskevan koulutuksen suunnittelussa. Kurssilla perehdytään mm. tietyn erityisalan tiedonlähteisiin ja tiedonhakuun, tieteellisen tiedonvälityksen prosessiin, etäopetukseen ja koulutuksen tavotteiden määrittelyyn, menetelmiin ja sopiviin etäopetusaineistoihin.

DEDICATE-kurssi käynnistyi lokakuun puolivälissä. Kurssi on jaettu viiteen jaksoon: tietoverkko opiskeluympäristönä, aiheenmukainen tiedonhaku ja sen arviointi, koulutuksen mahdollisuudet omassa organisaatiossa, kurssin suunnittelu ja lopuksi oppimisen ja kurssin arviointi. Kukin jakso sisältää selkeät tavoitteet, pienryhmätyöskentelyä paikallistasolla, itsenäistä työskentelyä, keskustelua jakson aiheesta FOCUS -ympäristössä, annetun kirjallisuuden lukemista ja oheisaineistoon perehtymistä. Kunkin jakson päättyessä kurssilaiset raportoivat sekä itsenäisesti että ryhmätyönä. Kurssin osallistujat ovat tekniikan alan yliopistokirjastojen henkilökuntaa tai yliopistojen tutkijoita Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Unkarissa sekä tiedonhallinnan koulutuskeskuksessa Torunissa, Puolassa. Kurssilaisten opiskelun tutoreina toimivat TKK:n kirjasto (Tallinna), Linköpingin yliopiston kirjasto (Kaunas) ja Chalmersin teknillisen korkeakoulun kirjasto (Riika, Torun ja Vezsprém).

Dedicate/Into Info-kartta

DEDICATE-projektin yksi tavoite on kehittää etäopetuksen tukea sekä opiskelijan että opettajan/tutorin näkökulmasta. Tässä yhteydessä projektissa on selvitetty myös tarvittavan kurssiaineiston toimittamista suoraan etäopiskelijan työasemalle sähköpostin liitetiedostona. Myös tekijänoikeussäännöksien merkitystä on selvitetty osallistuville tahoille.

Etäopetus edellyttää hyvää motivaatiota sekä kurssilaisilta että tutoreilta, erityisesti silloin, kun kyseessä on opiskelu vieraalla kielellä (englanniksi) ja eri kulttuureista kotoisin olevien opiskelijoiden ja tutoreiden on tehtävä läheistä yhteistyötä. Jotta henkilökohtainen tutorointisuhde vahvistuisi järjestettiin kullakin kurssipaikalla kahden päivän mittainen aloituskokous lokakuun alussa, juuri ennen kurssin alkua. Tällöin keskusteltiin kurssilaisten toiveista kurssin suhteen, testattiin tarvittavaa tekniikkaa ja sovittiin käytännön pelisäännöistä kurssin aikana.

EU-projektin partnerilta edellyttämä hallinnollinen työ ei ole ollut niin hankalaa kuin pelättiin. Ansio tästä kuuluu korkeakoulun EU-asioiden hallinnointia varten perustetun yksikön tarjoamasta asiantuntevasta avusta, taloushallinnon toimivista tietojärjestelmistä ja jo 1990-luvun puolivälissä aloitetusta EU-projektikoulutuksesta. Toisaalta vastaavien asioiden organisoinnin puute Baltian maissa on edellyttänyt näiden asioiden selvittelyä tutoroinnin osana.

DEDICATE-hanke on tärkeä Teknillisen korkeakoulun kirjastolle sillä hankkeen yhteydessä kirjaston omaa tietoverkkoihin perustuvaa koulutusta voidaan kehittää edelleen. Tutorointi antaa kirjastolle tulevaisuudessa yhä enemmän tarvittuja valmiuksia palvella korkeakoulun kasvavaa etäopiskelijakuntaa. Lisäksi käytännön yhteistyö Tallinnan teknillisen yliopiston kirjaston kolleegojen kanssa tiivistyy ja saa uusia muotoja.

Irma Pasanen-Tuomainen, toimistopäällikkö
Teknillisen korkeakoulun kirjasto, Informaatiopalvelu
email: Irma.Pasanen@hut.fi


  • 1) Nordic-Baltic Meeting of the Directors of the Technological University Libraries in Estonia, Latvia, Lithuania and SCOTUL Libraries Stockholm, Sweden February 15-18, 1996 Ed. Irma Pasanen-Tuomainen NORDINFO-Rapport 1996:2 Esbo 1996 ISSN 1238-3104 ISBN 951-53-1052-0 . Paluu
  • Into Info: http://educate.lib.chalmers.se/
  • FOCUS-konferenssiohjelmisto: http://www.ukweb.com/focus/focus.html

DEDICATE - Distance Education Information Courses with Access Through Networks
Kotisivu: http://educate.lib.chalmers.se/DEDICATE/dedindex.html
Osallistujat:9 osallistujaa
Koordinaattori:Chalmers Tekniska Högskola
Kesto: 05/1998 - 08/1999
Yhteyshenkilö:Irma Pasanen-Tuomainen, e-mail: irma.pasanen@hut.fi

Tietolinja 2/1999