Tietolinja

Tietolinja
2/1998


PÄÄKIRJOITUS

ARTIKKELIT


UUTISIA,
AJANKOHTAISTA

Agricola - käyttöliittymä historiaan

Tapio Onnela


Agricola - Suomen historiaverkko on www-sivusto, joka palvelee historiantutkijoita, opiskelijoita ja historianharrastajia. Se on yhteistyöhanke, jonka panivat alulle Turun ja Tampereen yliopistojen historian laitokset sekä Helsingin yliopiston yhteiskuntahistorian laitos. Mukaan tulivat myös arkisto-, kirjasto- ja museolaitoksen sekä historiallisen seuran edustajat. Agricolan tarkoitus on edistää suomalaista historianharrastusta, -opetusta ja -tutkimusta Internetin avulla. Sitä on rakennettu Opetusministeriön tietoyhteiskuntavaroilla elokuusta 1996 lähtien.

Agricola on käyttöliittymä historiallista tietoa säilyttävien laitosten ja organisaatioiden kuten arkistojen, kirjastojen ja museoiden sekä tuota tietoa käyttävien tutkijoiden, opettajien ja historian harrastajien välillä. Agricolan tavoite on, että kaikkeen historiaan ja perinteeseen liittyvään materiaaliin ja palveluihin pääsisi käsiksi helpoimmin yhdestä paikasta - Agricolan www-sivujen kautta. Agricola haluaa myös lisätä historia-alalla toimivien ihmisten välistä vuorovaikutusta ja helpottaa tiedon saantia.

Agricolan laaja yhteistyökuvio oli alun perin tarkoitettu kiinteämmäksi mutta myöhemmin tilanne on hieman muuttunut. Arkistot kirjastot ja museot ovat luoneet niin nopeasti oman tietoverkkoinfrastruuktuurinsa, ettei ihan sellaiselle kiinteälle yhteistyölle kuin vuoden 1995 alussa kaavailtiin ole enää samanlaista tarvetta. Näiden organisaatioiden voimavarat ovat myös suuntautuneet tuon perusrakenteen rakentamiseen. Ensimmäisessä vaiheessa mukaan tulleet tahot ovat kuitenkin edelleen mukana Agricolan hallinnossa mikä parantaa tiedon kulkua eri instituutioiden palvelujen käyttäjien ja suunnittelijoiden välillä.

Nyt kun Agricolan perusrakenne on saatu pystytettyä, palvelujen tarjoamiseen on kiinnitetty enemmän huomiota. Erityisesti eri verkkopalveluista ja resursseista tiedottaminen sekä omien verkkosisältöjen ja palvelujen tuottaminen on ollut työn alla. Tavoitteena on ollut rakentaa palveleva sivusto, ei pelkkä linkkikokoelma. Hyvän www-palvelun tulee tarjota käyttäjilleen sisältöjä ja palveluja, joiden saaminen muutoin olisi hankalaa tai mahdotonta.

Vaikka suuri osa Agricolan "asiakkaista" istuu päivittäin tietokoneen ja kiinteiden tietoliikenneyhteyksien äärellä, ei elektronisten palvelujen käyttö ole monille vielä mikään itsestäänselvyys. Kestää vielä aikansa ennenkuin ne otetaan jokapäiväiseen käyttöön. Kokemuksieni mukaan humanististen aineiden opettajilla ja tutkijoilla yliopistoissa vain sähköposti on melkein kaikkien aktiivisessa käytössä. Tiedonhaku esimerkikisi www-sivuilta, verkossa olevista kirjastojen luetteloista ja rompuista on kuitenkin kovaa vauhtia yleistymässä ja sen myötä opitaan vähitellen käyttämään verkon tarjomia monia mahdollisuuksia.

Agricolan palvelut

Agricolan rakentamisessa on viime aikoina keskitytty palvelujen tuottamiseen. Agricola tarjoaa kansallisen historia-alan tapahtumakalenterin, jota voi selata paikkakuntakohtaisesti ja jonne tapahtumien järjestäjät itse ilmoittavat tapahtumatietonsa. Tapahtumailmoitukset postitetaan automaattisesti kalenterisivulta H-verkko sähköpostilistalle, joka on historiasta kiinnostuneiden noin 450:n tilaajan lista. Toistaiseksi tapahtumakalenterin ilmoitukset ovat enimmäkseen kuitenkin olleet sivuston toimittajien sinne lisäämiä. Vaikka kalenterin itsenäinen käyttö onkin ollut koko ajan kasvussa vie aikansa ennenkuin tapahtumien järjestäjät hoksaavat käyttää tätä tiedotuskanavaa kunnolla hyväkseen.

Agricolasta löytyy myös työpaikkailmoitussivut, jotka on yhdistetty H-verkko listaan. Agricolan artikkelipyyntöilmoitukset, "calls for papers"-sivulla etsitään kotimaisia ja ulkomaisia seminaarien ja artikkelikokoelmien kirjoittajia. Agricolassa on tarjolla on myös tutkimuspalvelujen ja gradujen välitystä.

H-verkkoon ja Kultut-sähköpostilistoihin integroitu kirja-arvostelupalvelu on toiminut vuoden ja tähän mennessä siinä on julkaistu arvostelut yli 60:stä teoksesta. Kultut on kulttuurintutkimuksesta kiinnostuneiden sähköpostilista, yhteensä näillä listoilla on noin 700 lukijaa. Sähköpostilistat ja www-sivut on yhdistetty toimimaan keskenään siten, että listoilla tarjotaan arvosteltavaksi kirjoja, halukkaat ilmoittautuvat, saavat kirjansa kustantajilta ja liittävät arvostelunsa www-sivulle, josta ne postittuvat automaattisesti listoille ja säilyvät pysyvästi selattavina Agricolan arvostelusivulla.

Kesäkuussa 1998 aloitti Agricolan verkkolehti, "Agricolan tietosanomat" toimintansa. Lehti ilmestyy kuukausittain ja se seuraa verkkomaailman tapahtumia laajalti humanistisesta ja erityisesti historiantukimuksen näkökulmasta. Lehti julkaisee mm. uutisia verkkoresursseista, uusista kirjoista, CD-romeista, verkkosivuista ja artikkeleista. Se julkaisee myös artikkeleita ajankohtaisista kysymyksistä.

Perinteisemmän linkkikokoelman tehtävän Agricola täyttää julkaisemalla Suomen historian kronologiaan sijoitettuja alkuperäisdokumentteja ja verkosta löytyviä historiaa käsitteleviä artikkeleita. Historiaa lähestytään lisäksi aiheenmukaisesti eri historian osa-aluiden kautta.

Agricola ylläpitää myös sivua kotimaisten museoiden verkossa esillä olevista näyttelyistä sekä humanistisen, yhteiskuntatieeellisen ja historia-alan postituslistojen hakemistoa. Akateemisten historia-alan opinnäytetöiden kokoelmiin pääsee myös Agricolan sivuston kautta. Sivulta löytyvät linkit yliopistojen laitosten gradulistoihin, sekä verkossa ilmestyneisiin opinnäytetöihin.

Agricolan sisältötuotanto

Agricola julkaisee sivuillaan myös lähdemateriaalia, kuten Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tekstikorpuksia. Korpukset, jotka alunperin oli tarkoitettu kieltentutkijoiden tarpeisiiin, purettiin konekielisestä versiosta ja muokattiin HTML-kielisiksi julkaisuiksi. Näin saatiin yleisön käyttöön mm. Kristoffer kuninkaan maanlaki 1500-luvulta, Suomenkieliset Tietosanomat 1700-luvulta ja Turun Viikkosanomien vuosikertoja 1820-luvulta. Näiden korpusten julkaisemista jatketaan edelleen.

Monilla maamme historianlaitoksilla on halussaan laajoja kokoelmia erilaista lähdeaineistoa, jotka on hankittu erilaisten jo päättyneiden tutkimusprojektien kautta ja sen jälkeen unohdettu niin perinpohjaisesti ettei edes laitoksilla tiedetä minkälaista aineistoa niiden hallussa on. Agricola-projekti on avustanut laitoksia keräämään ja julkaisemaan hallussaan olevien kokoelmien luetteloita.

Agricolan paikka muiden verkkopalvelujen rinnalla

Mikä sitten on Agricolan-Suomen historiaverkon paikka vanhojen, isojen kansallisten instituutioiden luomien upeiden elektronisten palveluiden kuten vaikkapa: Muisti-tietokannan , Elektran , Linkkikirjaston , Virtuaalikirjastojen tai Kansallisen elektronisen kirjaston ohella? Agricola on eräänlainen tieteenalakohtainen käyttöliittymä verkossa olevaan historialliseen tietoon ja yhdysside tiedeyhteisön tutkijoiden, laitosten, kustantajien ja historian harrastajien välillä.

Linkkikokoelmien ylläpito on kenties enemmän kirjastojen ja arkistoaineiston saatavuuden turvaaminen puolestaan arkistojen tehtävä. Mutta näiden elintärkeiden palvelujen rinnalla tarvitaan myös tieteenalakohtaisia palveluja. Agricola on tavallaan uuden elektronisen palvelumuodon ja aikakauslehden välimaastossa, se tarjoaa helppokulkuisen tien historiallisen tiedon rakennusosiin mutta samalla se tehostaa tiedeyhteisön resurssien käyttöä ja luo puitteet yhteistoiminnalle.

Tapio Onnela
Agricolan toimittaja
Email: taonnela@utu.fi

Tietolinja 2/1998