Tietolinja

Tietolinja
01/2003

Tietolinja-lehti    1/2003
ISSN 1239-9132

Helsingin yliopiston kirjaston elektroninen tiedotuslehti

Uutisia ja ajankohtaista


Pääkirjoitus
Artikkelit

 


Helsingin yliopiston kirjasto
Tieteellisten kirjastojen etusivu


  

Kirjastoille digitaalinen kirjahylly

Helsingin yliopiston kirjasto on hankkimassa yliopistokirjastojen käyttöön digitaalisen aineiston hallintajärjestelmää. Sen avulla voidaan hoitaa digitaalisen materiaalin luettelointiin, säilyttämiseen ja saataville panemiseen liittyvät tehtävät. Digitaalisen aineiston hallintajärjestelmästä tulee kirjastojen verkkopalvelujen kolmas peruspilari yhteisen keskitetyn kirjastojärjestelmän (Voyager) ja kansallisen tiedonhakuportaalin (MetaLib) rinnalle.

Digitaalisia aineistoja kirjastojen haltuun kertyy esimerkiksi ostettuina e-kirjoina, elektronisina väitöskirjoina ja muina yliopistojen julkaisuina sekä vanhojen kokoelmien digitaalisina kopioina. Kansalliskirjaston erityisenä huolenpidon kohteena ovat elektroniset vapaakappaleet, joiden vastaanottamisen kirjasto parhaillaan valmisteleikse.

OpenURL-tekniikkaa hyödyntämällä digitaaliset kokoelmat voidaan linkittää olemassa oleviin tietokantoihin samalla käyttöoikeuksien asianmukaisesta rajoittamisesta huolehtien. (OpenURLista lisää Juha Hakalan artikkelissa). Open Archives Initiativen metadatan haravoinnin yhteyskäytäntö on toinen uusi hyödynnettävä menetelmä (ks. www.openarchives.org). Se mahdollistaa metadatatietueiden vaihdon tietämyskantojen välillä.

Hallintajärjestelmälle asetetuissa vaatimuksissa huomiota kiinnitetään myös yhteensopivuuteen kirjasto- ja portaalisovellusten kanssa. Tärkeää on myös, kuinka sovellus toimii monen kirjaston yhteiskäytössä.

Tarjouspyynnöt lähetettiin joulukuun alussa, ja tarjouksia päästään vertailemaan tammikuun 2003 puolivälissä. Hankintapäätöksen pitäisi syntyä ennen kesää, ja jos kaikki käy hyvin, järjestelmä on käytössä alkuvuodesta 2004.

Tarjouspyyntöön liittyvä Request for Proposals -asiakirja on luettavissa osoitteessa http://www.lib.helsinki.fi/kirjastoala/hankkeet/doms.htm.

Lisätietoja 
Esa-Pekka Keskitalo 
sähköposti: esa-pekka.keskitalo@helsinki.fi 

Takaisin alkuun

 

Yhteys Linnea -yhteistietokantoihin tekstiviestin päässä

Helsingin yliopiston kirjaston ylläpitämiin yhteistietokantoihin (Linda, Manda, Arto, Viola) voit nyt avata yhteyden kätevästi matkapuhelimen tekstiviestillä, jos sinulla ei ole käyttösopimusta tai oppilaitoksesi/työnantajasi ei sellaista ole solminut. Palvelun hinta on 1,66 euroa. Yhdellä maksulla tietokantoja voi käyttää tunnin ajan. Maksu veloitetaan myöhemmin puhelinlaskussa. Palvelua ylläpitää Portalify oy.

Linnea-yhteistietokannoissa on laajasti viitetietoja suomalaisten kirjastojen aineistoista. Linda-tietokanta sisältää tiedot yliopistokirjastojen kirjoista ja lehdistä, Manda taas maakuntakirjastojen kokoelmista. Arto-tietokannassa on kotimaisten aikakauslehtien ja kokoomateosten artikkeleita. Viola-musiikkitietokanta sisältää mm. tiedot kaikista kotimaisista äänitteistä.

Linnea-yhteistietokantoihin pääsee sivulta http://www.lib.helsinki.fi/kirjastoala/linnea/tietokannat.htm  Jos käyttösopimusta ei ole, näyttöön ilmestyvät mobiilipalvelun käyttöohjeet. Niitä seuraamalla yhteys tietokantaan avautuu hetkisen kuluttua oman tietokoneesi ruudulle.

Lisätietoja 
Annu Jauhiainen
puh. (09) 1914 4296, sähköposti annu.jauhiainen@helsinki.fi 

tai http://www.lib.helsinki.fi/kirjastoala/linnea/sopimus.htm 

Takaisin alkuun

    

Selvitys elektronisesta julkaisemisesta ja sisällöntarjonnan nykytilasta Suomen yliopistoissa ja korkeakouluissa

Helsingin yliopiston kirjastossa on valmistunut selvitys elektronisesta julkaisemisesta ja sisällöntarjonnan nykytilasta Suomen yliopistoissa ja korkeakouluissa. Selvityksen on tehnyt Desiree Räsänen ja siinä tarkastellaan kahdenkymmenen suomalaisen yliopiston ja korkeakoulun verkossa julkaiseman aineiston tarjontaa ja yliopistokirjastojen kokoelmatietokantojen sisältöä elektronisen aineiston osalta. Lisäksi tarkastellaan aineiston luettelointia ja sisällönkuvailua erillisessä kokonaisuudessa. Edelleen tehdään muutamia huomioita tiedonhausta sekä aineiston käytettävyydestä ja löytyvyydestä.

Suomen yliopistojen ja korkeakoulujen elektronisen julkaisemisen käytännön hallinnoimisessa ovat yliopistokirjastot olleet aktiivisessa roolissa joko koordinoimassa toimintaa tai luomassa jakeluympäristöjä. Julkaistu elektroninen aineisto leviää yleisesti yliopistokirjastojen aineistoluetteloiden ja tietokantapalvelujen välityksellä. Selvityksen pääpaino on Suomen yliopistojen ja korkeakoulujen oman elektronisen julkaisutuotannon ja verkkopalvelujen sisällöntarjonnan kartoittamisessa käyttöympäristössä. Painopiste on tiedon tarjonnassa ja sisällössä, sillä julkaisuformaatteja ja -tekniikoita on jo käsitelty kattavasti muilla tahoilla.

Esityksessä käsitellään seuraavia kysymyksiä:
1. Yliopistojen ja korkeakoulujen elektroninen julkaiseminen ja yliopistokirjastojen tietokantojen sisältö elektronisen aineiston osalta, mahdolliset elektronisen aineiston muut projektit 
2. Sisällöntarjonnan kartoitus: kirjastotietokantojen ja verkkopalvelujen sisällöt (elektronisen aineiston aineistotyypit ja lukumäärät, tiedonhaku, löytyvyys ja käytettävyys) 
3. Kirjastoammatillinen ulottuvuus: elektronisen aineiston luettelointi ja sisällönkuvailu.
4. Johtopäätöksiä ja ehdotuksia (pohjatyönä sille, että mahdolliset yliopistokirjastojen väliset aineiston luettelointiyhteistyöneuvottelut voidaan aloittaa)

Selvitys on verkossa (rtf-muodossa) osoitteessa:
http://www.lib.helsinki.fi/kirjastoala/E-julk7.rtf 

Lisätietoja:
Desiree Räsänen
puh. (09) 191 44055, sähköposti desiree.rasanen@helsinki.fi  

Takaisin alkuun

 

Henkilöstöuutisia

Helsingin yliopiston kirjastossa ovat vuonna 2002 aloittaneet seuraavat uudet työntekijät, joiden toimenkuvat liittyvät kirjastoverkon palveluihin:

Tietokantapalveluissa sovellussuunnittelijat Esa-Pekka Keskitalo 15.4.2002 digitaalisten äänitteiden arkistointiin sekä laajemmin elektronisiin vapaakappaleisiin liittyvissä tehtävissä ja Kari Haatanen 1.5.2002 HELKA -yksikössä.

Kansallisen elektronisen kirjaston palveluissa taloussihteeri Pauli Löija 2.1.2002, suunnittelija Arja Tuuliniemi 15.1.2002 ja suunnittelija Marja-Liisa Seppälä  23.9.2002.

Ammattikorkeakoulujen Voyager-projektissa sovellussuunnittelijat Maarit Saaresto 23.5.2002 ja Eija Kumanto 2.9.2002.

Kansallisen tiedonhakuportaalin hankkeessa pääsuunnittelija Ari Rouvari ja atk-suunnittelija Henri Ryhänen 1.2.2003.

Takaisin alkuun

 


Tietolinja 01/2003


Etusivulle | Sivun alkuun