Otium Sapientis
Kansalliskirjaston ystävät
/ Ystävätapaamiset

Intohimona kirjat

Intohimona kirjat
Avajaismalja kohotetaan Kupolisalissa.

Kansalliskirjaston ystävät osallistuivat toukokuun 14. päivä 2008 laajan, kirjankeräilijöiden kokoelmia kautta vuosisatojen esittelevän näyttelyn avajaisiin. Näyttelyn ulkoisina asiantuntijoina ovat toimineet merkittävät suomalaiset bibliofiilit, jotka ovat tuoneet myös omia kokoelmiaan vitriineihin nähtäväksi. Toisaalta näyttely esittelee Kansalliskirjastolle lahjoitettuja arvokokoelmia, jotka ovat aikanaan muodostuneet yksittäisten keräilijöiden asiantuntemuksen, intohimon ja varallisuudenkin ansiosta. Tilaisuuden avaussanat lausui valtioneuvos Riitta Uosukainen.

Intohimona kirjat
Kirjakauppias Andrew Eriksson kertoo kirjojen teistä.

Intohimona kirjat
Toimitusjohtaja Ilkka Paateron kirjaharrastus on alkanut Lappi-aiheisen kirjallisuuden keräämisestä.

Keräilyn ja kirjojen lumosta kertoivat kirjakauppias Andrew Eriksson, toimitusjohtaja Ilkka Paatero sekä professori Jukka Sarjala. Ihanteellinen keräilijä osaa kahlita intonsa niin, että kokoelmista tulee valitun aihepiirinsä suhteen täydellisiä, mutta osaa myös välttää manian ja ylettömyyden. Keräilyn kohteena voi olla mikä tahansa aihe, ajanjakso tai painatetyyppi; keräilijöiden kekseliäisyys on ehtymätöntä.

Intohimona kirjat
Professori Jukka Sarjala ja F. G. Haynen kasvitieteellinen kuvasto Johann Henningin (1758-1831) kirjastoon kuuluneesta kokoelmasta.

Intohimona kirjat
Kirjahistorian tutkija Anna Perälä esittelee omaa kokoelmaansa valtioneuvos Uosukaiselle.

Intohimona kirjat
Varhaista suomalaista musiikkia Aki Arposen kokoelmasta.

Keräilijän uurastus saattaa johtaa ainutlaatuisen ja arvokkaan kokonaisuuden syntyyn, jollaisen keräilijä mielellään haluaa saattaa tutkijoiden käyttöön. Tällainen kokonaisuus päätyy usein Kansalliskirjaston kaltaisten laitosten haltuun, kun kirjojen omistaja haluaa varmistaa kokoelman saatavuuden sekä turvallisen säilytyksen. Kirjaston viime vuosina saamat merkittävimmät lahjoitukset ovat olleet professori Heikki A. Reenpään kirjasto sekä professori Markus Brummer-Korvenkontion kokoelma.

Intohimona kirjat

Intohimona kirjat
Kirjaston ja kirjojen ystäviä.

Intohimona kirjat -näyttely jatkuu 15.11.2008 asti, ja siihen voi tutustua kirjaston aukioloaikoina.


Sivun alkuun