Otium Sapientis
Kansalliskirjaston ystävät
/ Ystävätapaamiset

Vierailuluento Vatikaanin kirjaston aarteista

Kansalliskirjaston auditoriossa kuultiin 9.5.2007 esitelmä Vatikaanin kirjaston kokoelmista. Suomalaisille kirjanystäville näistä oli tullut kertomaan Vatikaanin kirja- ja kuvakokoelmista vastaava osastonjohtaja, tri Barbara Jatta.

Vierailuluento Vatikaanin kirjaston aarteista
Barbara Jatta.

Vatikaanin kirjasto on varsin tarkoin vartioitu instituutio, jonka kokoelmia pääsee tutkimaan vain erityisluvalla. Turistina sinne ei voi pistäytyä, eivätkä vierailijaryhmätkään helposti pääse kiertokäynnille kirjastoon. Tri Jattan luento runsaine kuva-aineistoineen oli tämän vuoksi tervetullut tutustumismahdollisuus kirjaston kokoelmiin.

Vierailuluento Vatikaanin kirjaston aarteista
Paavi Nikolai V.

Paavi Nikolai V perusti Vatikaanin kirjaston, paavin pyhän istuimen kirjaston, 1450-luvulla, joskin kirkon arkiston ja käsikirjoituskokoelmien historia ulottuu tästäkin satoja vuosia taaksepäin. Kokoelmat ovat kautta vuosisatojen karttuneet paitsi kirkon arkistosta ja hankinnoista, myös arvokkaista lahjoituksista, joita on saatu eurooppalaisilta ruhtinassuvuilta ja muiden kirkon piirissä vaikuttaneilta suvuilta sekä yksittäisiltä oppineilta henkilöiltä.

Vierailuluento Vatikaanin kirjaston aarteista
Urbinon herttuaiden käsikirjoituksia.

Kokoelmat käsittävät nykyään 75.000 käsikirjoitusta ja yli miljoona kirjaa, karttaa ja kuvaa. Tämä kulttuuriperintö on mittaamattoman arvokas, ja siihen kuuluu mm. raamatun kaanonin vanhin tunnettu käsikirjoitus, Codex Vaticanus, sekä 8500 inkunaabelia, eli ennen vuotta 1500 painettua kirjaa. Kirjastoa on sen historian ajan kehitetty määrätietoisesti tutkimuskirjastona, ja sen tehtävänä on myös edistää katolista uskoa. Kirjaston johtajana toimii yksi kardinaaleista.

Vierailuluento Vatikaanin kirjaston aarteista
Vatikaanin kirjaston rakennus.

Kirjaston yhteydessä toimii kirjastokoulu sekä konservointilaitos. Kirjasto on toiminut vuodesta 1587 lähtien samassa rakennuksessa, joka heinäkuussa 2007 tullaan sulkemaan laajan peruskorjauksen vuoksi peräti kolmeksi vuodeksi. Tänä aikana joitakin kirjaston aarteista on mahdollista nähdä Vatikaanin museossa.

Vierailuluento Vatikaanin kirjaston aarteista
Kirjaston lukusali.

Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Kansalliskirjasto, Suomen kirjahistoriallinen seura ry sekä Sällskapet Bokvännerna rf.


Sivun alkuun