Tietolinja

Tietolinja
1/2001


PÄÄKIRJOITUS

ARTIKKELIT

UUTISIA,
AJANKOHTAISTA

Elektronisten julkaisujen säilytys Helsingin yliopistossa

Juha Hakala
Helsingin yliopiston kirjasto





Elektronisen aineiston säilyvyys voidaan taata kolmella teknisellä menetelmällä: kopioinnilla, konversiolla tai alkuperäisen käyttöympäristön jäljittelyllä. Kuvaan nämä menetelmät, arvioin niiden soveltuvuutta Helsingin yliopiston elektronisten julkaisujen säilyttämiseen ja esitän lopuksi suosituksia, joita noudattamalla tämän aineiston säilyvyyttä voidaan parantaa.

Aluksi

Tässä tekstissä tarkastellaan elektronisten julkaisujen säilytystä ensisijaisesti teknisenä ongelmana. Säilytyksessä on kuitenkin myös organisatorinen ja poliittinen ulottuvuus. Jos elektronista aineistoa halutaan säilyttää jälkipolville, on päätettävä kuka tästä toiminnasta organisaatiossa vastaa. Tälle vastuuorganisaatiolle on määriteltävä tavoitetaso ja hankittava henkilö- ja muut resurssit, joiden avulla tavoitteisiin päästään.  

Elektronisten tallenteiden säilyttämisen haasteellisuus riippuu pitkälti aineiston luonteesta. Esimerkiksi ohjelmistojen säilyttäminen on vaikeaa, koska niitä ei voida konvertoida uuteen laitteisto- ja käyttöjärjestelmäympäristöön sopiviksi, toisin kuin vaikkapa teksti- ja kuvatallenteita. Rajaamalla aineiston, esimerkiksi väitöskirjojen, julkaisutapoja, voidaan säilytystehtävää oleellisesti helpottaa.  

Elektronisen aineiston, kuten perinteisenkin materiaalin, säilyttäminen on mahdotonta ellemme tiedä mitä olemme tallentaneet. Suomessa painettujen kirjojen ja lehtien säilytys ja käyttö ei olisi mahdollista ilman Fennica-kansallisbibliografiatietokantaa, samaan tapaan kuin kotimaisten äänitteiden tehokkaan arkistoinnin ja käytön edellytys on, että kansalliskirjaston Viola-musiikkitietokantaan saadaan tieto kaikista kotimaisista äänitteistä (tähän päästään näillä näkymin vuoden 2001 syksyllä).  

Helsingin yliopiston elektronisten väitöskirjojen ja muiden opinnäytteiden sekä verkossa julkaistavien raporttisarjojen säilyttäminen edellyttää, että aineisto rekisteröidään E-thesis -palveluun sekä luetteloidaan kansallisbibliografiaan ja/tai Helka-tietokantaan. Edellisen palvelun kautta asiakas löytää pelkästään HY:n julkaisuja, Fennicasta ja Helkasta HY:n julkaisut löytyvät muun aineiston rinnalla.  

Pitkäaikaissäilytyksen tekniset menetelmät

Kuvaan tässä luvussa kolme menetelmää: kopioinnin (tallenteelta toiselle), konvertoinnin (johonkin toiseen formaattiin) sekä alkuperäisen käyttöympäristön emuloinnin. Muita menetelmiä (tulostus paperille, vanhojen tietokoneiden ja -ohjelmien säilyttäminen, äärimmäisen pitkäikäiset tallennusvälineet) ei ole käsitelty näiden menetelmien fataalien ongelmien vuoksi. Kaikkia elektronisia dokumentteja ei voi tulostaa paperille, eikä tietokoneita voi pitää käyttökuntoisina kuin korkeintaan parikymmentä vuotta.  

Kopiointi

Kopiointi tallenteelta toiselle – esimerkiksi levykkeeltä tai CD ROM –levyltä lähiverkon palvelimelle – on välttämätön mutta valitettavasti ei vielä riittävä säilytysmenetelmä. Kopiointi takaa aineiston luettavuuden myös tulevaisuudessa, mutta ei sitä että se on tulkittavissa. Voimme kopioida kiinankielisen käsikirjoituksen, mutta jos kukaan ei enää osaa lukea kiinaa, tekstin tulkinta olisi erittäin työlästä tai peräti mahdotonta. Vastaavasti atk-tallenteen ymmärtämiseen tarvitaan aina sovellusohjelmisto sekä käyttöympäristö, jossa tämä sovellus toimii. Identtinen jono bittejä voi tarkoittaa aivan eri asioita riippuen siitä, onko kyse tekstistä, kuvasta, äänestä tai vaikkapa binäärisestä ohjelmatiedostosta. Jos emme tiedä mitä tiedosto sisältää, sen lukeminen voi olla mahdotonta.  

Datan kopiointi on usein triviaalin helppoa, ja Helsingin yliopiston opinnäytteet lienevät ongelmattomia tässä suhteessa. Mutta esimerkiksi DVD-levyjen kopiointi on periaatteessa mahdotonta, koska levyt on kopiosuojattu. Käytännössä DVD-levyjen ja monien muidenkin tuotteiden kopiosuojaus on purettavissa verkosta löytyvillä ohjelmilla. Todettakoon varmuuden vuoksi että HYK ei käytä niitä nyt eikä tulevaisuudessa, vaan hoitaa asiat kustantajien kanssa laillista tietä.  

Eri tallennevälineiden elinikä vaihtelee suuresti. Levykkeillä ja magneettinauhoilla turvallinen tallennusaika on 1-5 vuotta. Tämän jälkeen ei enää ole takeita siitä, että data on luettavissa. CD ROM –levyt säilyvät lukukelpoisina kymmeniä vuosia. Niiden osalta ongelmaksi tulee se, että muutaman kymmenen vuoden päästä ei välttämättä enää löydy lukuasemia jotka voivat käsitellä nykyisiä romppuja. Esimerkiksi reikäkortit ovat sinänsä edelleen lukukelpoisia, mutta lukulaitteen (ja siihen soveltuvan tietokoneen) löytäminen on hyvin vaikeaa tai mahdotonta.  

Konversio

Kopioinnissa data pysyy täysin samana, yksikään bitti ei muutu. Konvertoinnissa (migration) dokumentti muuttuu, mahdollisesti hyvinkin radikaalisti. Esimerkiksi TEKO-tekstinkäsittelyohjelmalla tuotetut tekstit muunnettiin 90-luvun alkupuolella Word Perfect –dokumenteiksi VTKK:n rakentamalla konversio-ohjelmalla. WP-dokumentit on sittemmin edelleen konvertoitu Word-dokumenteiksi. Emme tiedä vielä, mikä teksturi aikanaan korvaa Wordin, mutta oleellista on, että Wordinkin valtakausi loppuu joskus. Lopulta tulee aika, jolloin nykyistä Word-formaattia tukevia tekstureita ei enää ole. Viimeistään silloin on Word-aineisto muutettava uuden teollisuusstandardin edellyttämään muotoon, mikä se sitten lieneekin. 

Saman sovelluksen käyttö ei sekään takaa aineiston säilyvyyttä. Vanhimmat Word-dokumentit eivät enää ole luettavissa uusilla Word-ohjelmilla. Wordin sisäiset konversiot vanhasta ohjelmistoversiosta uudempaan ovat periaatteessa teknisesti helppoja, mutta vaativat runsaasti aikaa jos aineistoa on paljon. Aiemmin Word-tallennusmuoto muuttui etupäässä kaupallisista syistä versio versiolta, mutta viimeisissä Word-versioissa muutoksia ei ole ollut.  

Konvertointi on nykyään yleisimmin käytetty pitkäaikaissäilytyksen menetelmä. Siinä on työvoimavaltaisuuden ohella eräitä muitakin ongelmia.  

·        Kaikkea aineistoa ei voida konvertoida. Esimerkiksi binääriselle ohjelmatiedostolle ei ole tehtävissä mitään. Lähdekoodia voidaan muokata niin että ohjelmisto on ajettavissa eri laitteistoympäristössä, mutta tämä edellyttää ammattitaitoa jota on hyvin rajallisesti käytettävissä, kuten myös kaupallisten sovellusten lähdekoodia kolmansien osapuolten sorkittavaksi.

·        Konversio voi muuttaa dokumentin ominaisuuksia vaikeasti ennakoitavalla tavalla. Jos esimerkiksi Word-teksti muutetaan ASCII-muotoon, paljon tietoa (esimerkiksi muotoilut) häviää, mutta dokumentin tietosisältö välittynee vielä miten kuten. Vielä heikomminkin voi käydä; esimerkiksi multimediatallenteen ääni tai elävä kuva voi kadota kokonaan ja dokumentin eri osien ajoitus saattaa seota täysin. Pahimmillaan epäonnistunut konversio voi tuhota arkistoidut alkuperäisdokumentit tai osan niistä.  

Konvertointi liittyy läheisesti standardointiin: jos dokumenttiformaatit ovat standardoituja, ne ovat luultavasti pitkäikäisempiä ja useammat ohjelmistovalmistajat tukevat niitä. Valitettavasti standardoinnin tilanne vaihtelee paljon alasta toiseen. MPEG-standardit ovat nykyisin perusratkaisu äänitallenteille ja liikkuvalle kuvalle, mutta esimerkiksi still-kuvien tilanne on edelleen sekava. Samoin tekstidokumenteille on edelleen monia vaihtoehtoja, ja yleisimmin käytetyt formaatit eivät ole standardeja vaan yhden toimittajan ratkaisuja. Mikään standardi ei ole ikuinen, eikä toistuvasta konvertointitarpeesta näin ollen päästä eroon niitä soveltamalla.   

Emulointi

Silloin kun konversio ei onnistu tai se vaurioittaisi dokumentteja, on turvauduttava emulointiin eli alkuperäisen käyttöympäristön jäljittelyyn. Se on kolmas ja vähiten tunnettu elektronisen aineiston säilytyksen menetelmistä.  

Emulointiin tarvittavia sovelluksia on rakennettu paljon. Esimerkiksi Windowsissa voi käyttää Mac-ohjelmistoja, tai päinvastoin. Testeissä näiden sovellusten on havaittu toimivan varsin hyvin. Ohjelmistojen käytössä ei ole havaittu suuria ongelmia. 

Emuloinnin soveltuvuudesta pitkäaikaissäilytykseen on erilaisia käsityksiä. Koska alkuperäistä aineistoa ei tarvitse muokata, emulointi yhdistettynä kopiointiin takaa aineiston säilymisen. Lisäksi työmäärä on helpommin arvioitavissa; kaikkien tallennettujen dokumenttien muokkauksen asemesta tarvitsee vain kehittää yksi ohjelmisto, tai ottaa käyttöön olemassa oleva valmis sovellus.

Valitettavasti emulointi aiheuttaa myös joukon ongelmia. Alkuperäisten dokumenttien ohella pitäisi säilyttää myös alkuperäiset sovellukset, ja mikä pahinta, niitä pitäisi osata käyttää. Kuka edes TEKOa joskus käyttäneistä osaisi vielä käyttää sovellusta (ja sen pohjana olevaa DOS-käyttöjärjestelmää), edes tekstien katseluun? Käytännössä vanhan aineiston katseluun pitäisi kehittää uusi sovellus, jonka käyttöliittymä vastaa oman aikansa tarpeita.  

Ei ole selvää, että emulointi on pidemmän päälle ohjelmointiteknisesti vähemmän vaativa ratkaisu kuin konversio. Jokaisen uuden kone- ja käyttöjärjestelmäsukupolven myötä pitää rakentaa emulaattorit kaikille edellisille laite- ja käyttöjärjestelmäsukupolville tähän uuteen ympäristöön, tai vaihtoehtoisesti pitää kasata useita emulaattoreita päällekkäin. Valmiita ohjelmistoja tulee olemaan tarjolla vierekkäisille sukupolville, mutta tuskin enää vuosikymmenien tai –satojen yli. Ja mitä suuremmaksi kasvavat järjestelmien erot, sitä vaikeampaa emuloinnista tulee. Miten toimii esimerkiksi tietokonepeli koneessa joka on miljoona kertaa nopeampi kuin laite jolle peli alunperin suunniteltiin? Tämän moni meistä tulee näkemään vielä omana elinaikanaan - on näet arvioitu, että tietokoneiden teho miljoonakertaistuu 30 vuodessa.  

Emulointia vaikeuttaa myös se, että käyttöjärjestelmän ohella on jäljiteltävä koko alkuperäistä laitteistoympäristöä grafiikka- ja äänikortteineen. Ja koko tämä ympäristö on kuvailtava dokumenttiin liittyvässä metadatassa, jotta elektronisen arkiston ohjaussovellus osaisi tarjota aineiston lukijalle sopivan emulaattorivalikoiman. 

Helsingin yliopiston elektronisten julkaisujen säilyttäminen: suosituksia

1.      Elektronisten julkaisujen ja muun elektronisen aineiston arkistoinnin organisointi 

Vapaakappalelain nojalla Helsingin yliopiston kirjasto vastaa kotimaisten julkaisujen tallentamisesta tuleville sukupolville. Tätä vastuuta ollaan laajentamassa elektroniseen aineistoon. Muun muassa tämän vuoksi kirjasto vastaa jo tällä hetkellä virkatyönä E-thesis -palveluun tallennettujen väitöskirjojen ja muiden opinnäytteiden luetteloinnista, käyttöön tarjoamisesta sekä arkistoinnista. Lisäksi kirjasto on vastuussa Julki-tietokannan ylläpidosta.  

E-thesis -kokemuksensa sekä vapaakappalelain pohjalta määrittyvien säilytysvelvoitteidensa vuoksi Helsingin yliopiston kirjasto on sopivin taho yliopiston elektronisten julkaisujen arkistoinnin vastuutahoksi.  

Yliopistolla on julkaisujen ohella paljon muitakin elektronisia aineistoja, kuten hallinnon tietokannat. Näiden aineistojen säilytyksestä on sovittava erikseen. Atk-osasto ja kirjasto voivat omalta osaltaan tarjota asiantuntija-apua.  

Yliopiston julkaisujen ja muun elektronisen aineiston säilytystyön koordinoimiseksi tulee perustaa työryhmä, joka kartoittaa keskeiset säilytettävät aineistot koko yliopistossa, kehittää arkistoinnin laatukriteerit ja tekniset periaatteet ja seuraa toiminnan laatua. 

2.      Julkaisujen löytyvyyden parantaminen 

Valtaosa HY:n henkilökunnan julkaisemasta aineistosta luetteloidaan kansallisbibliografiaan, Helka-tietokantaan tai artikkelitietokanta Artoon; näistä tiedot kootaan JULKI-tietokantaan, joka kasvaa vuosittain tuhansilla viitteillä. Julkaisujen kuvailuun osallistuu kirjastojen väen lisäksi myös muuta yliopiston henkilökuntaa.  

Julkaisujen kattavan kuvailun varmistamiseksi nykyistä laajaa luettelointiyhteistyötä on jatkettava ja mahdollisuuksien mukaan edelleen laajennettava uusiin aineistoihin. Elektronisen aineiston kuvailutietoihin on tallennettava tietoelementit, joita aineiston pitkäaikaissäilytys edellyttää.  

3.      Arkistointia koskevien sopimusten ja teknisen infrastruktuurin luonti 

Omilla kotisivuillaan voi kuka tahansa julkaista omia tekstejään miten tahtoo, mutta E-thesiksen tyyppisessä koko yliopiston kattavassa palvelussa, jossa aineiston tehokas verkkojakelu ja periaatteessa pysyvä säilytys ovat keskeisiä tavoitteita, on sovittava toiminnan periaatteista.  

Koska HY:n eri yksiköiden julkaisukäytännöt voivat historiallisista syistä poiketa suuresti, jokaisen julkaisevan yksikön on määriteltävä omat, elektronisten julkaisujen E-thesis -tyyppistä jakelua ja arkistointia koskevat sopimusmallit. Yksikkötason joustoa ei kuitenkaan voi olla rajattomasti.  

E-thesis -hankkeessa on vuonna 2000 luotu sopimusmalli elektronisten opinnäytteiden arkistoinnista ja jakelusta verkossa. Tätä tekstiä on käytetty mallina TKK:n vastaavaa sopimusta suunniteltaessa. HY:n yksikkökohtaisten ohjeiden tulee soveltuvin osin seurata E-thesis -hankkeen sopimusmallia. Kaikissa sopimuksissa on esimerkiksi taattava HYK:lle pysyvä oikeus aineiston pitkäaikaissäilytykseen ja vapaakappaletyyppiseen käyttöön. Ellei näin toimita, julkaisu häviää jäljettömiin jos tekijä myöhemmin kieltää sen verkkojakelun eikä painettua versiota ole.  

Arkistointi edellyttää tähän tarkoitukseen varattua palvelinta, joka on tehokkaasti suojattu. Tämän laitteen tulee olla atk-osaston ylläpitämä, ja kirjaston ja atk-osaston on yhdessä sovittava sen käytön periaatteista. HYK:n ja atk-osaston pitää sopia keskinäisestä työnjaosta elektronisen aineiston arkistoinnissa. 

4.      Yliopiston on laadittava digitaalisen arkiston laatukriteerit 

Elektronisen aineiston säilytyksen luotettavuutta ja digitaalisen arkiston laatua on mahdotonta arvioida, ellei laatukriteerejä ole julkistettu. Kriteerien määrittely on edellytys paitsi arkiston rakentamiselle, myös sille, että voidaan selvittää voitaisiinko toimintaa edes periaatteessa ulkoistaa.  

Toiminnan teknisten ja muiden periaatteiden on tiedekuntakohtaisesta sopimisesta huolimatta oltava pitkälle yhtenevät kautta koko yliopiston. Tiedekunta- ja laitoskohtaiset poikkeamat voisivat vaikeuttaa oleellisesti aineiston säilytystä. Jos esimerkiksi jokin tiedekunta kieltäisi julkaisujensa konvertoinnin, aineiston käyttö ja ennen pitkää myös säilyttäminen voisi muodostua hyvin ongelmalliseksi.  

Tässä vaiheessa on mahdotonta laatia kattavaa kriteerilistaa; tämä työ kuuluu perustettavalle työryhmälle. Joitakin yleisiä periaatteita: 

·        Tietoturva 

Arkistopalvelin/palvelimet on suojattava niin, että niiden asiaton käyttö on mahdotonta. Julkaisujen jakeluversiot ja arkistokappaleet on sijoitettava eri palvelimille. On selvitettävä mahdollisuudet ja tarve aineiston salaamiseen luvattoman käytön estämiskeinona. 

Palvelimien määrän kasvu heikentää tietoturvaa ja lisää ylläpitotyötä. Siksi laitosten ja tiedekuntien on vakavasti harkittava onko omien arkistojen perustaminen tarpeen, vai riittääkö HYK:n ylläpitämä keskitetty palvelu. 

·        Pitkäaikaissäilytyksen menetelmät 

Elektronisten julkaisujen osalta primääri pitkäaikaissäilytyksen menetelmä on toistaiseksi konvertointi. HYK vastaa paitsi itse työstä, myös aineiston kuvailusta siten, että konvertoitava materiaali (esimerkiksi kaikki Word 97 -formaatissa olevat julkaisut) voidaan löytää suurestakin digitaalisesta arkistosta. Käytännössä tämä merkitsee kaiken tallennettava aineiston luettelointia, ja nykyisten luettelointisääntöjen tarkistamista siten että pitkäaikaissäilytyksen edellyttämät tiedot ovat kuvailussa mukana.  

Emulointia käytetään arkistointimenetelmänä vain silloin, jos konvertointi ei ole mahdollista tai jos se vaurioittaisi julkaisuja. Konvertoinnin tavoin emulointi edellyttää julkaisujen kuvailua; on tallennettava perusteelliset tiedot julkaisun alkuperäisestä käyttöympäristöstä, jota sitten jatkossa emuloidaan. Lisäksi on arkistoitava sovellukset joihin emulointi perustuu.  

Opinnäytteet tulee aina tuottaa myös paperimuodossa silloin kun teoksen painaminen on ylipäätään mahdollista. Opinnäyte voi kuitenkin sisältää osia joiden painaminen ei ole mahdollista (liikkuvat tai kolmiulotteiset kuvat, ääninäytteet, hypermedia). Tällöin painetun version tuottaminen on harkinnanvaraista. 

·        Dataa koskevat määritykset 

Elektroniseen arkistoon tulee voida luovuttaa aineistoa ainoastaan erikseen määritellyissä formaateissa. Tällä tavoin voidaan luoda edellytykset sille, että konvertointi on ylipäätään mahdollista. Teknisen kehityksen vuoksi sallittujen formaattien listaa on ylläpidettävä jatkuvasti. Käytännössä HY:n listan tulee olla HYK:n vapaakappaletoimintaa varten ylläpitämän listan osa. HYK ei tule ottamaan keneltäkään kustantajalta vastaan julkaisuja joiden formaatti tai tallenneväline ei ole em. listalla. 

Data tulee luovuttaa sellaisessa muodossa, että sen kopiointi on mahdollista. Kopiosuojaukset pitää poistaa. Jos aineiston jakeluversiota ei voi muokata, on luovutettava muu -esimerkiksi käsikirjoitusversio - jota voidaan editoida. 

Elektronisen aineiston pitkäaikaissäilytyksen perusedellytys on, että aineistoa kopioidaan riittävän usein uusille tallenteille, esimerkiksi vanhentuneelta palvelimelta uudelle koneelle. Tähän toimenpiteeseen on oltava tekniset ja juridiset valmiudet. Edellinen vaatimus on julkaisujen osalta helppo, mutta vain jos toiminta perustuu selkeisiin ohjeisiin.   

Elektronisten julkaisujen säilyttämisen vaikeus riippuu suoraan siitä miten monia dokumenttiformaatteja tekijät saavat käyttää. E-thesis –palveluun valitut Word ja PDF sekä Latex ovat yleisyytensä vuoksi hyviä vaihtoehtoja myös säilytykseen, vaikka eivät standardeja olekaan. Mutta konversio uuteen dokumenttiformaattiin, ensimmäiseksi mahdollisesti XML:ään,  tulee aina ajankohtaiseksi ennen pitkää.  

Toistaiseksi XML:n käytössä on liikaa ongelmia, kuten Jyrki Ilvan HY:n julkaisustrategiatyöryhmälle tekemästä selvityksestä ilmenee. Tekstiformaattien kehitystä on kuitenkin seurattava jatkuvasti, ja suosituksia on muutettava tilanteen mukaan.  

Väitöskirjoissa olevien still-kuvien formaatiksi suositeltavimpia vaihtoehtoja ovat TIFF- ja JFIF/JPEG-formaattien uusimmat versiot. Äänelle ja liikkuvalle kuvalle tulee hyödyntää MPEG-standardiperhettä.  

Joiltakin tärkeiltä alueilta yleisesti hyväksytty järjestelmä valitettavasti puuttuu. Esimerkiksi musiikin kuvaamiseen on olemassa lukuisa joukko kilpailevia ja enemmän tai vähemmän keskeneräisiä järjestelmiä (katso Sami Nybackan EVA-hankkeelle kirjoittama raportti Musiikin kuvauskielet, http://www.cc.jyu.fi/~sapeny/eva/raportti.pdf). Myös multimediassa formaattivaihtoehtoja on enemmän kuin tarpeeksi. Sitä mukaa kuin keskeneräisten alojen standardointi kehittyy tai muuten syntyy dokumenttiformaatteja jotka ovat yleisesti hyväksyttyjä, voidaan laatia yliopistoa koskeva suositus.  

Lopuksi

Se, että väitöskirjat ja muut opinnäytteet sekä yliopiston muut julkaisut toistaiseksi julkaistaan myös painettuna, on paras tae niiden säilymisestä tuleville sukupolville. Ennen pitkää syntyy kuitenkin julkaisuja, joille perinteinen paperimuotoinen julkaiseminen ei sovellu. Taideteollisessa korkeakoulussa on jo julkaistu ainakin yksi CD ROM -väitöskirja joka sisälsi multimediaa. Toisaalta kustannuksien leikkaaminen vienee siihen, että joidenkin aineistojen osalta painettu julkaiseminen päättyy kokonaan.  

Kun julkaisuja ei enää paineta, on arkistointiin kiinnitettävä erityistä huomiota. Esimerkiksi CD ROM -levyt ovat suuri ongelma säilytyksen kannalta, koska nämä tuotteet on suunniteltu toimimaan vain yhdessä ohjelmistoympäristössä. CD ROM -levyjen sisältäminen ohjelmistojen vuoksi konvertointi mihinkään muuhun ympäristöön ei ole mahdollista. Siksi ainoa säilytysmenetelmä on emulointi, josta ei vielä tiedetä riittävästi. Edellä mainituista syistä CD ROM ja DVD -julkaisemiseen ja laajemminkin ohjelmistotuotteita sisältäviin väitöksiin tulee suhtautua suurella varauksella, jos tavoitteena on se että väitöskirjat halutaan pitää lukukelpoisina pidempään kuin vain 10 -20 vuotta. 

Helsingin yliopiston julkaisutoiminnassa on nykytekniikalla sovellettava useita dokumenttiformaatteja, ja niiden on oltava ilmaisukykyisiä, mikä tulee aiheuttamaan haasteita pitkäaikaissäilytykselle.  Mahdottomilta edessä olevat haasteet eivät kuitenkaan vaikuta, kunhan toiminta organisoidaan kunnolla ja riittävät resurssit varmistetaan. Alkuvaiheessa niiden tarve on pieni, mutta aineistomäärän kasvaessa ja dokumenttien ikääntyessä resurssitarve kasvaa. 

 

Juha Hakala, kehittämisjohtaja
Helsingin yliopiston kirjasto
Email: juha.hakala@helsinki.fi

Tietolinja 1/2001